Energieleveranciers vergelijken overstappen besparen

Eindelijk komt er wat dynamiek in de markt zouden we bijna zeggen bij Tariefchecker. Uit de laatste cijfers van de Vlaamse Energieregulator (VREG) blijkt immers dat maar liefst 674.643 gezinnen en bedrijven van elektriciteitsleverancier wisselden en 475.025 van aardgasleverancier in 2016. Een record dat we alleen maar kunnen toejuichen!

 

Een record aantal switchers

 

Deze cijfers zijn alvast bemoedigend, want het zijn er een heel stuk meer dan in 2015. Dynamiek in een markt is nooit slecht! In percentages gaat het om 20,06% elektriciteitsklanten in Vlaanderen en 22,64% aardgasklanten die hun vaste leverancier inwisselden voor een andere partij: ongezien bij de behoudsgezinde Belg.

 

Nu mag een hoge volatiliteit in een markt meestal goed nieuws zijn, zaligmakend is het niet volgens het VREG. Concurrentie drukt op de marges van de leveranciers en zorgt in principe dan wel voor scherpere prijzen, de  keerzijde van de medaille is echter dat gezien de lagere marges energieleveranciers minder geneigd zijn te innoveren, dat nieuwe bedrijven het moeilijker hebben om de markt te betreden en dat de werking op lange termijn in gevaar komt. Extreem lage marges kunnen dus ongezond zijn, alleen daar zijn we volgens ons nog lang niet aan toe.

 

ENGIE Electrabel onder druk

 

Dat het switchen voornamelijk ten koste gaat van de marktleider ENGIE Electrabel komt ook uit de cijfers naar voor. Hoewel ze met voorsprong de grootste blijven, knabbelen de andere leveranciers toch stevig aan de voorsprong. Wat wel opvalt is dat heel wat energieleveranciers kiezen om samen te smelten wat er dan weer voor zorgt dat er minder spelers overblijven op de markt. Hopelijk gaat dit in de nabije toekomst niet ten koste van de concurrentie.

 

De gemiddelde prijs van energie stijgt

 

Ondanks het feit dat de gezinnen duidelijk meer bezig zijn met hun tarieven, steeg de gemiddelde prijs van een elektriciteitscontract van € 807 naar € 976. Bij aardgas ging dit van € 1.113 naar € 1.202. De gemiddelde prijzen blijven dus in stijgende lijn! Toch kon een gezin dat voor de voordeligste oplossing koos € 297 besparen op zijn totale factuur.

 

Meer besparen dankzij Tariefchecker

 

Een stevige besparing? Klopt, maar dit is op contracten zonder bijkomende kortingen! Als je de vergelijker van Tariefchecker gebruikt en de bijkomende kortingen meepikt dan kan je van je energierekening makkelijk nog € 50 vanaf doen. Waarom zou je genoegen nemen met een minimale besparing als je via Tariefchecker, werkelijk het onderste uit de kan kan halen. Vergelijken loont altijd, zeker als je alle kortingen gaat meetellen.

 

Laat je overigens niet misleiden door die ‘gemiddelde’ cijfers, die kunnen nogal eens afwijken van de werkelijkheid. Dit schreven we al eerder in ons artikel over de distributienettarieven. De gemiddelden zijn zeker niet voor iedereen van toepassing en er komen heel wat uitspattingen naar boven toe voor.

 

Bron: VREG