Waarom brandstofcel verwarming?

Zelfs al woon je in dezelfde straat en verbruik je evenveel energie bij dezelfde leverancier als enkele honderden meters verder, toch kun je een stuk meer moeten betalen voor je energie. Twee derde van je energiefactuur bestaat immers uit kosten waar je energieleverancier niets mee te maken heeft. Vaak betaal je heel wat voor het energienetwerk, een onderdeel van intercommunales. Tussen deze verschillende intercommunales komen grote prijsverschillen voor. 

Laat ons beginnen met het goede nieuws. Waarschijnlijk betaal je nu minder voor je energie dan een tijd geleden. Door corona is de vraag naar energie immers gekelderd. In het 2de kwartaal daalde de prijs met dik 16% volgens het prijzenobservatorium

Taksen en heffingen bepalen de prijs van je energiefactuur 

Jammer genoeg vormt dit bedrag amper een kwart tot een derde van je energierekening. Al de rest zijn kosten, teksten en heffingen. Hier heeft corona geen enkele impact op. Uit een recent onderzoek van Test Aankoop blijkt bovendien dat er hier stevige prijsverschillen voorkomen. 

Geen lijn in tarieven intercommunales

In Vlaanderen zijn er zo’n 10-tal netgebieden die stuk voor stuk andere tarieven hanteren. Dit kan leiden tot bizarre situaties. Zo kan het gezin dat in straat x in gemeente y woont meer moeten moeten dan een ander gezin met exact hetzelfde verbruik in dezelfde straat x, maar in een andere gemeente. Verschillen tot 50% zijn mogelijk en dat heeft enkel en alleen te maken met de intercommunale die er achter zit. Daarbij is Gaselwest de duurste intercommunale in ons land, terwijl Fluvius West de goedkoopste is. 

Waarom rekenen sommige gemeenten meer aan? 

Vaak worden kabelleidingen en investeringen als reden aangehaald. Hoe landelijker het gebied, hoe duurde de leidingen is vaak het argument. Toch blijkt dit niet te kloppen, want Wallonië is een stuk landelijker en toch vaak aanzienlijk goedkoper. Daarnaast zijn er ook in Vlaanderen landelijke gebieden die goedkoper zijn dan meer stedelijke regio’s. Volgens Test Aankoop vallen de grote prijsverschillen simpelweg niet te verantwoorden. 

Gezinnen zijn slechter af 

Trouwens als particulier kom je er slechter uit dan als bedrijf. Gezinnen betalen maar liefst 20 keer meer netvergoeding dan de grootste verbruikers, in verhouding uiteraard. Kortingen die aan bedrijven worden doorgegeven lijken zo verrekend te worden bij de consument. Verder ijvert Test Aankoop er ook voor alle taksen en heffingen uit de energiefactuur te halen en deze te verrekenen via de belastingen. Bovendien vragen ze om gelijke netkosten voor iedereen!