Energiemeter

Energieleveranciers vergelijken via Tariefchecker en zo honderden euro’s besparen is één ding om je kosten te drukken, het installeren van een thuisbatterij een andere. Bovendien werkt de Vlaamse overheid aan een premie van maar liefst € 3.200 voor wie een thuisbatterij installeert. Een niet te missen extraatje voor wie de installatie van een thuisbatterij overweegt en een mooie manier om mee te werken aan het realiseren van de Belgische klimaatdoelstellingen.

Sla je energieproductie op met een thuisbatterij

Bezit je zonnepanelen en wil je de overschotten niet op het net duwen maar stockeren, dan komt een thuisbatterij van pas. Momenteel wordt deze overschot op het net gezet, waarvoor je als eigenaar van zonnepanelen een prosumententarief betaalt. De installatie van een thuisbatterij laat je toe de opgewekte energie te stockeren, waardoor je het net op piekmomenten niet overbelast.

Bespaar op je dure thuisbatterij

Momenteel kost zo’n thuisbatterij echter nog aardig wat geld. Reken maar op een goede € 8.000 om er eentje in huis te halen. De Vlaamse overheid komt echter met een subsidie van € 250 per kW, met een maximum van € 3.200 per aansluitingspunt of 35% van de kost. Een mooie opsteker voor wie de aanschaf overweegt.

Enkel voor milieuvriendelijke thuisbatterijen

Let wel, de premie is enkel geldig op milieuvriendelijke batterijen en moeten geplaatst worden door een erkende installateur. Om dit apparaat aan te sturen is bovendien een digitale meter nodig. De uitrol daarvan start op 1 juli, maar wie hem nog niet heeft en een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie terugbetaald.

Het besluit moet nog langs de Raad van State passeren en de premie zal ten vroegste vanaf 1 augustus aangevraagd kunnen worden. De premie is voorlopig verkrijgbaar tot en met 2020, maar uiteraard bestaat de mogelijkheid op verlenging.

Ga jij voor de thuisbatterij?

Nu er een mooie premie voorzien is voor de thuisbatterij, neem jij de installatie in overweging? Zie jij de meerwaarde in van een thuisbatterij en ben je bereid er in te investeren?