Windenergie

“Windenergie zorgt voor bijna gratis elektriciteit.” We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat deze krantenkop onze aandacht trok deze week. Want lazen we niet eerder dat windenergie nog altijd ontzettend veel subsidies vergt? We lazen bij Tariefchecker dan ook gretig verder.

 

De elektriciteitsprijs zakt quasi naar nulpunt

 

Op de Belgische groothandelsbeurs Epex zakte de prijs voor elektriciteitsprijs deze week naar 1,74 euro per MWh. In mensentaal komt dit overeen met bijna gratis. De strakke wind van de voorbije dagen deed de prijs stevig zakken. Het bizarre van dit verhaal? De consument zal hier helemaal niets van merken. Meer nog, de afgelopen jaren stegen de elektriciteitsprijzen stelselmatig en werd er nooit geprofiteerd van deze ontwikkelingen.

 

Enkel handelaars profiteren

 

Van deze korte termijn bewegingen op de markt kunnen enkel groothandelaars en rechtstreekse afnemers profiteren, terwijl de consument in de kou blijft staan. Op langere termijn zouden deze goedkope stroomprijzen wel een positieve invloed op de elektriciteitsfactuur moeten hebben, alleen hebben we daar nog nooit wat van gemerkt. Volgens de voorzitter van de organisatie voor hernieuwbare energie ODE Bram Claeys is er momenteel een groot aanbod aan wind- en zonne-energie. Zou het dan eens niet fijn zijn, daar ook maar iets van te merken op de afrekening?

 

Meer en meer duurzame energie

 

Het hoge aanbod aan duurzame energie, in combinatie met de niet-flexibele productie van kernenergie en steenkool, zorgen momenteel voor lage prijzen. Kernreactoren kunnen immers niet zomaar worden stilgelegd. Volgens Bram Claeys zou het zeer interessant kunnen zijn om in deze periodes van goedkope energie, deze te kunnen opslaan. Hij denkt hierbij aan thuisbatterijen. Dit lijken we als consument alleen maar te kunnen toejuichen. Op dit moment rest er ons echter niets anders dan te hopen dat ook wij als consument ooit van deze lage kortetermijnprijzen te kunnen profiteren.

 

Neem zelf het heft in handen

 

Toch hoef je als consument niet lijdzaam te ondergaan. Op Tariefchecker kan je de tarieven van heel wat energieleveranciers met elkaar vergelijken. Zo pik je er de goedkoopste uit. Heel wat gezinnen en alleenstaanden hebben al honderden euro’s bespaard op hun energiefactuur door Tariefchecker te gebruiken. Zo kun je zelf op korte termijn toch iets aan je energiefactuur doen!

 

Bron: HLN.be