Energie efficientie

Dat het de Vlaamse overheid menens is om het energieverbruik naar beneden te halen is duidelijk. De PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) investeert immers 20 miljoen euro in ESCO-bedrijven. ESCO wat staat voor Energy Serving Companies helpen andere bedrijven dankzij hun energiebesparende maatregelen de energiefactuur omlaag te halen. De komende 5 jaar sluist de Vlaamse regering via Vlaams minister voor energie Bart Tommelein en Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters maar liefst 20 miljoen euro richting deze bedrijven.

 

Vlaamse bedrijven investeren te weinig

 

Momenteel investeren Vlaamse bedrijven nog veel te weinig in energiebesparende maatregelen, nochtans kunnen ze zo een fikse winst boeken. Als redenen worden vaak een gebrek aan expertise en een tekort aan tijd en middelen aangehaald. Energie is nu eenmaal vaak niet de core-business van een bedrijf.

 

ESCO-bedrijven kunnen de oplossing bieden

 

Als 3de partij kunnen ESCO-bedrijven hier een stuwende rol vervullen. Het is immers wel hun business om de volledige energie-investering over te nemen. Van ontwerp over financiering tot onderhoud na plaatsing. Ze voeren verschillende energiebesparende maatregelen door en worden vergoed met het uitgespaarde geld op de energiefactuur. Een mooie regeling, toch?

 

Vast staat dat de Vlaamse regering er alvast in gelooft. Via aandeelhouderschap in ESCO-bedrijven zal er dan ook geïnvesteerd worden in deze bedrijven. Het geld is afkomstig van het Vlaamse Energie Bedrijf (VEB), een onderdeel vande PMV.

 

Overheid rekent op steun van privé

 

De investering van 20 miljoen is maar een eerste aanzet. Deze investering moet banken en privébedrijven triggeren om ook bijkomend te investeren in deze sector. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat de investeringen kunnen oplopen tot 150 miljoen euro. Vooral kmo’s zouden nog heel wat besparingen kunnen doorvoeren. Een recente studie van UNIZO wees op een mogelijke besparing van 20%. De kmo’s worden volledig ontzorgd maar plukken er op lange termijn wel de vruchten van.

 

Ook als particulier kan je besparen

 

Bovenstaande mag dan over kmo’s en bedrijven gaan, maar ook als particulier kan je besparen. Hoe? Door goed je tarieven te vergelijken en voor de goedkoopste leverancier te kiezen. Vergelijken kan je heel makkelijk via de Tariefchecker. Besparingen tot maar liefst 400 euro per jaar zijn mogelijk. Kies de voordeligste leverancier op Tariefchecker en geniet van een stevige daling van je energiefactuur!