Stijgende energieprijzen

Niet alleen particulieren betalen fors voor hun energieverbruik in België, ook bij bedrijven horen we dezelfde geluiden steeds weer terugkomen. Elk jaar komt Essencia (de beroepsfederatie van de chemie- en farmasector) terug op hetzelfde punt: een verlaging van de energieprijzen, want anders dreigt de situatie onhoudbaar te worden.

 

Belgische bedrijven verliezen concurrentiekracht

 

Belgische bedrijven verliezen door de hoge energietarieven in België natuurlijk concurrentiekracht ten opzichte van andere landen. Concurreren wordt moeilijk als energie 16 tot 40% duurder is in ons land dan bij de buren. Verder ontbreekt volgens Essencia een coherent energiebeleid, waardoor er de laatste jaren amper stappen vooruit zijn gezet en er geen licht aan het einde van de tunnel te zien is.

 

Een groot deel van de stijgende stroomfactuur is volgens Wouter de Geest, topman van Essencia en BASF Antwerpen te wijten aan de subsidiëringen van hernieuwbare energie. In een eerder artikel op Tariefchecker schreven we al dat het de doelstelling is van de Vlaamse overheid om tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie te draaien. Dat dit op het moment leidt tot stijgende prijzen is duidelijk. Volgens de topman betalen gezinnen en energie-intensieve bedrijven momenteel de factuur. De situatie is onhoudbaar als we De Geest mogen geloven.

 

Om aan te geven dat het ook anders kan verwijst hij naar Duitsland. Waar nieuwe offshore windparken 0 euro subsidie vragen, terwijl dit in België miljarden kost.

 

CD&V wil actie zien

 

Heel wat oorzaken worden aangehaald, maar volgens CD&V is het uitblijven van een gezamenlijk energieplan één van de grootste boosdoeners van de stijgende energieprijzen. “Als de ministers van Energie niet snel met een energie- en klimaatplan komen, zijn ze collectief verantwoordelijk voor het feit dat de energiefactuur van onze gezinnen en bedrijven niet naar omlaag kan of zelfs verhoogt.” Dat zeggen Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne en Kamerlid Leen Dierick, de energiespecialisten van CD&V. Nochtans zit CD&V mee in de huidige regering.

 

De afgesproken deadline om tot een gezamenlijke energievisie te komen is volgens beide al lang overschreden. Bovendien dreigen er ook nog bijkomende boetes van Europa als tegen 2020 de doelstellingen voor hernieuwbare energie niet gehaald worden.

 

Onderneem zelf alvast actie

 

Door zelf alvast stappen te ondernemen, energieleveranciers te vergelijken en voor de goedkoopste oplossing te kiezen, maak je onmiddellijk een verschil en kijk je de kat niet uit de boom. Op Tariefchecker kan je de prijzen van heel wat energieleveranciers met elkaar vergelijken en een weloverwogen en voordelige beslissing nemen. Besparingen van honderden euro’s per jaar zijn mogelijk. Vergelijk vandaag nog de tarieven van je huidige leverancier met anderen op Tariefchecker en vat de koe bij de horens!

 

Bron: HLN.be