Windmolens Norther groene energie

Deze week zijn de werken aan Norther gestart. Nooit van gehoord? Dit is het nieuwe windmolenpark dat stroom zal kunnen leveren aan maar liefst 400.000 gezinnen. Norther wordt dan ook het grootste windmolenpark van België.

Werken gestart aan windmolenpark

Verwacht wordt dat de windmolens vanaf september/oktober volgend jaar operationeel zullen zijn. In totaal gaat het om 44 stuks die vanaf februari gemonteerd zullen worden, terwijl de eigenlijke werken dus nog sneller beginnen. De 100 km lange kabels zullen het platform verbinden met het vasteland. Het platform ligt immers zo’n 22 km zee-inwaarts. Een windmolenpark met heel wat technische uitdagingen dus.

Kostprijs van 1,2 miljard euro voor windemolenpark

Het windmolenpark is eigendom van drie verschillende bedrijven. Het Belgische bedrijf Elicio, het Nederlandse bedrijf Eneco en het Japanse bedrijf Mitsubishi Corporation. Het platform zal zo’n 44 km2 groot zijn en zal 75 000 ton staal bevatten. Norther is niet het eerste windmolenpark in onze Noordzee, in de nabije omgeving liggen er nog 3. Deze parken zullen samen zo’n 2.200 megawatt produceren. Aan de bouw is wel een kostenplaatje van 1,2 miljard euro verbonden.

Steentje bijdragen aan de Belgische klimaatdoelstellingen

Het park zal een steentje bijdragen aan de onlangs bijgestelde klimaatdoelstellingen van de regering. Met de bouw van het nieuwe park stijgt de productiecapaciteit van de Belgische offshore windmolenparken in één klap met bijna 50%.

Invloed  van windmolenparken op energiefactuur?

Of de bouw van dit windmolenpark ook een impact gaat hebben op de energiefactuur is nog maar de vraag. Door geregeld de energietarieven te vergelijken via Tariefchecker merk je dit echter al snel. Je kan ook bewust voor een energieleverancier kiezen die inzet op groene stroom en windenergie. Die filter je er op Tariefchecker makkelijk uit.