Het heeft even geduurd, maar de trend is onmiskenbaar: meer en meer gezinnen switchen geregeld van energieleverancier. Meer dan een kwart van de gezinnen blijkt al een switch voor energie en aardgas gemaakt te hebben. Het spreekt voor zich dat het belangrijkste motief daarbij de prijs is. Maar bespaar je nu ook effectief als je overstap en hoeveel bespaar je dan? Wij zetten even wat zaken op een rijtje. 

 

Meer en meer Vlamingen veranderen van energieleverancier

 

Het aantal mensen dat van energieleverancier verandert ligt merkelijk hoger in Vlaanderen dan in Wallonië. Zo’n 23,78% van de Vlamingen wisselden in 2019 van elektriciteitsleverancier. Een fikse stijging want in 2017 stapte slechts 19,8% over. Voor aardgas is de stijging trouwens nog groter. 

 

Prijs belangrijkste reden om te veranderen van energieleverancier 

 

Het is evident dat de prijs de belangrijkste reden is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Gezinnen besparen gemiddeld ongeveer een 159 euro op jaarbasis door te veranderen van energieleverancier, blijkt uit een bevraging van de VREG. Kunnen we meer dan 100 euro besparen op de factuur, dan blijkt haast iedereen over te schakelen. 

 

Grote verschillen tussen energieleveranciers

 

De CREG vergeleek onlangs de energieleveranciers. Tussen de goedkoopste en duurste energieleverancier bleek een verschil van maar liefst 300 euro te zitten op elektriciteit en 800 euro op aardgas. Stevig besparen is dus vast en zeker mogelijk. 

 

Veranderen van energieleverancier loont 

 

Switchen van energieleverancier is vandaag de dag kinderspel. Bij Tariefchecker regelen we de overstap voor jou, zodat je helemaal geen inspanning moet leveren. Zo steek je honderden euro’s op zak, zonder de minste moeite. Online de goedkoopste energieleverancier selecteren en klaar. Vaak is een opzegperiode van minimum een maand, de enige voorwaarde waar je aan moet voldoen. 

 

Wat verandert er in 2020?

 

In principe wordt de energiefactuur in 2020 lichtjes goedkoper. Dit komt omdat de distributienettarievenVerdeling kosten op een energiefactuur: gas/elektriciteit, netkosten en taksen, goed voor ongeveer 1/3de van je factuur, dit jaar opnieuw dalen. 

 

Gaat nog omlaag: het tarief voor de vervanging van een bestaande door een digitale meter op vraag van de klant. Dat tarief daalt sterk: van 274 euro in 2019 naar 88 euro in 2020. De vervanging van een bestaande door een digitale meter op initiatief van de distributienetbeheerder blijft gratis.