Tijdens de lockdown zitten we met zijn allen meer thuis en verbruiken dus ook meer energie. Logisch dat we dit merken op onze energiefactuur. De verwarming draait overuren, we koken meer en steken meer verlichting aan: stuk voor stuk factoren die de teller de hoogte injagen. Toch zijn er enkele simpele handelingen om je energiekost te drukken. We zetten er een paar op een rijtje. 

 

Ontlucht je verwarming geregeld

 

Wanneer was de laatste keer dat je je verwarming hebt ontlucht? Voelt je verwarming niet helemaal warm meer aan of maakt je verwarming een borrelend geluid, dan is het tijd om ze te ontluchten. Pas als je water hebt, sluit je de ontluchter weer. Doe dit bij alle radiatoren en je haalt meteen meer rendement uit je verwarming. 

 

Verwarm enkel de ruimtes waar je actief bent

 

Je mag dan wel thuiswerken, daarom hoef je je hele huis nog niet te verwarmen. Beperk je tot de ruimtes waar je effectief aan de slag bent. 

 

Koop die slimme thermostaat 

 

Akkoord het vergt een investering, maar een slimme thermostaat verdien je snel terug. Je verbruik kan met zowat een derde dalen door er eentje te gebruiken. Zelfs al is het minder, dan nog die je een zaak want je verwarmt efficiënter en krijgt een zicht op je verbruik. Bovendien kun je je thermostaat ook vanop afstand bedienen, wat vergetelheden uitsluit. Hoe slimmer de thermostaat hoe duurder, maar het duurste model heb je echt niet nodig om winst te boeken. 

 

Verlucht tijdig

 

Wist je dat je door tijdig te verluchten, minder verbruikt. Je verdrijft immers vocht uit je huis, waardoor de ruimtes sneller opwarmen. Twee à drie keer per dag vijf minuutjes verluchten is al voldoende. 

 

Niet warmer dan 19 graden 

 

Door te kiezen voor een constante temperatuur van 19 graden functioneer je beter en bespaar je heel wat geld. Een graadje meer zorgt voor ongeveer 7% meer verbruik. In 19 graden kun je prima werken, terwijl je het ‘s avonds alsnog warmer kunt maken.

 

Switch van energieleverancier

 

Zo met deze simpele en kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Wist je dat je door energieleveranciers te vergelijken nog eens bijkomende kunt besparen op je energierekening. Op Tariefchecker kun je de prijzen van alle energieleveranciers makkelijk laten vergelijken. Bovendien regelen we je overstap van A tot Z.