Lamp verlichting energie

Ok, in Duitsland betalen ze meer, maar voor de rest is elektriciteit in België een stuk duurder dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van PWC in opdracht van de CREG. In België betaalt een gezin al snel 900 euro voor stroom. Het goede nieuws? De prijzen van aardgas zijn dan weer uiterst betaalbaar. De kostprijs van energie blijft echter hoog, daar bestaat geen twijfel over.

Kostprijs van energie enkel in Duitsland hoger

Verbruik je ongeveer 3.500 kWh aan stroom per jaar, dan ben je In Duitsland het duurste af. Daar betaal je om en bij de 1.097 euro per jaar voor dit verbruik. Voor hetzelfde verbruik betaal je in Frankrijk amper 614 euro en ook Nederland scoort goed met 629 euro. In België kost datzelfde verbruik gemiddeld 921 euro per jaar, al zijn er ook regionale verschillen. Zo betaal je in Brussel slechts 783 euro per jaar, terwijl Vlaanderen de Duitsers bijna klopt met 1.029 euro per jaar. De kostprijs van energie in Vlaanderen is dus hoger dan in de rest van het land. 

Hoge belastingen verklaren de hoge kostprijs van energie

Waarom we zoveel betalen? Niet de energie is bij ons duur, maar wel de hoge belastingen, heffingen en certificaten die er bovenop komen. Deze zijn goed voor bijna 1/3de van de totale energiefactuur. Pure stroom is bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk een stuk duurder, maar de taksen en heffingen zijn er flink lager.

Aardgas relatief goedkoop

Met 1.214 euro per jaar valt de kost van aardgas in ons landje dan weer wel mee. Enkel in het Verenigd Koninkrijk betalen gezinnen minder. In Nederland loopt de aardgasfactuur op tot 1.830 euro per jaar. Ook hier zit de verklaring in de taksen die in Nederland een stuk hoger liggen op aardgas. 

In tegenstelling tot elektriciteit is in Vlaanderen de kost van aardgas het laagst. Gemiddeld betalingen Vlamingen 1.154 euro voor aardgas, terwijl dit in Wallonië oploopt tot 1.385 euro. 

Zeker zijn van de laagste prijs?

De taksen en kosten mogen in ons land dan hoog liggen, toch kan je door goed te vergelijken en geregeld te switchen aardig besparen op je energiekosten. Door gebruik te maken van Tariefchecker ben je altijd zeker van het laagste tarief. Ze vergelijken de prijzen van alle energieleveranciers en helpen je bij het overstappen. Zo bespaar je aardig wat geld en tijd. Waarom zou je nog langer wachten om te vergelijken?