Stroomstoringen klimaatverandering

Krijgen we in de toekomst steeds meer te kampen met stroomstoringen? Feit is dat de productie van elektriciteit meer en meer onder druk komt te staan door een gebrek aan water en dat we dat in gans Europa voelen. We zullen dan in de toekomst ook rekening moeten houden met steeds meer stroomstoringen.

 

Droogte heeft gevolgen voor onze energie

 

Hittegolven en periodes van droogte volgen elkaar steeds sneller op, waardoor er op heel wat momenten waterschaarste ontstaat in grote delen van Europa. Deze klimaatverandering heeft ook gevolgen voor onze energievoorziening.

 

Als gevolg van deze waterschaarste of als het water te warm is, dienen energiecentrales hun productie immers terug te schroeven of zelfs helemaal stil te leggen. Zowat alle energiecentrales gebruiken immers enorme hoeveelheden water om te koelen. Een grote gascentrale verbruikt al snel 2,5 miljoen liter water per minuut.

 

Een studie van de Universiteit van Leiden geeft alvast aan dat tegen 2030 steeds meer centrales met deze problematiek zullen kampen en hun productie zullen moeten terugschroeven. De studie is gebaseerd op een onderzoek waarbij meer dan 1.300 energiecentrales onder de loep genomen werden.

 

Oude energiecentrales sluiten

 

Spanje, Italië, Frankrijk en Griekeland zouden het eerste getroffen worden, maar andere Europese landen zullen snel volgen. De Universiteit geeft alvast aan dat het wenselijk zou zijn dat alle oude, inefficiënte energiecentrales vervangen zouden worden door nieuwere exemplaren. Dat hier een fors prijskaartje aan vasthangt is duidelijk. Deze nieuwe centrales kunnen dan wel zeewater gebruiken om te koelen. Centrales die verder in de zee liggen zijn echter nog kostelijker om te bouwen en dat zullen we ongetwijfeld voelen in de energierekening.

 

Duurdere energie

 

Dat het klimaat en deze forse investeringen in de toekomst een grote impact zullen hebben op de energieprijzen lijkt onvermijdelijk. Begin daarom nu al met het vergelijken van de energietarieven en kies voor de goedkoopste oplossing. Op Tariefchecker vind je alvast een handige tool waarmee je in een handomdraai de goedkoopste energieleverancier selecteert. Door goed te vergelijken kan je tot honderden euro’s besparen. Niemand betaalt toch graag te veel voor energie?