Soms zie je door de bomen het bos niet meer, dat snappen we. Energiecontracten zijn er met vaste en variabele tarieven, maar waar ben je nu het voordeligst mee af? Bij Tariefchecker proberen we klaarheid te scheppen. Weet dat de energietarieven de voorbije periode enigszins genormaliseerd zijn. We betalen nog altijd veel voor onze energie, maar na de forse prijsstijging van 2018, betaal je nu wat minder. Wij bekijken even waar je volgens Test Aankoop het beste mee af bent.

Elektriciteitsprijzen in 2018 door het dak

Op een bepaald moment was er nog maar één van de zeven kerncentrales in België actief, wat eind vorig jaar de prijzen van de elektriciteit door het dak deed gaan. De elektriciteitsfactuur ging voor het eerst over de € 1.000 per jaar voor een gemiddeld gezin. Mensen met een variabel contract en/of degene die net een nieuw contract aangingen, waren daar de dupe van. Volgens de CREG kon dit maar liefst voor een meerkost zorgen van € 110.

Markt genormaliseerd

Ondertussen hebben we een zachte winter achter de rug, draaien en er 6 centrales en beschikken we ook over steeds meer hernieuwbare energie. Ondertussen is de gemiddelde energiefactuur dan ook gedaald tot € 918.

Vast of variabel energietarief kiezen?

Achteraf gebleken zijn de mensen die in 2018 een vast tarief gekozen hebben, slechter af in 2019 dan de mensen met een variabel tarief.

Waarom? Omdat de elektriciteitsprijzen in 2018 heel hoog waren en als je een vast tarief gekozen hebt, zijn ze hoog gebleven tijdens je contract. Wie een variabele prijs had voor zijn elektriciteit heeft de prijs wel zien zakken in 2019. Maar voor hetzelfde geld waren de prijzen verder gestegen en dan was je beter af geweest met een vast contract.

Vergelijk opnieuw

Heb je tijdens de piekperiode een contract moeten aangaan, dan heb je dit hopelijk gedaan met een variabel contract. Het had weinig nut om op zo’n moment een al te hoge prijs vast te klikken. Moet je nu een contract aangaan, dan kan het wel de moeite lonen om voor een vast tarief te opteren.

Waar je kan bekijken wat voor jou het voordeligst is? Op de website van Tariefchecker natuurlijk. Daar vergelijk je in een handomdraai de tarieven van de energieleveranciers en zie je gelijk welke je moet kiezen. Zeker als je in het verleden nog te veel hebt betaald, kun je nu tientallen euro’s besparen. Geef jouw verbruik in en ontdek onmiddellijk de meest interessante formule voor jou en/of je gezin. Weet ook dat overstappen geen stress hoeft te geven. We regelen het allemaal voor jou.

Bron: Test Aankoop