Kerncentrale doel

Dat de kerncentrales van Doel de laatste jaren met problemen kampen, dat was al langer duidelijk. Engie Electrabel maakte onlangs bekend dat het heropstarten van Doel 1 en Doel 2 sowieso al is uitgesteld tot december. Koren op de molen van de criticasters. De kerncentrales van Doel zijn werkelijk een probleem.

Continue onderhoudswerken aan de kerncentrales van Doel

Maar niet enkel in de kerncentrales van Doel kampen ze met problemen, ook in Tihange werkt er momenteel maar 1 reactor. De twee anderen zouden voor de winter terug operationeel moeten zijn, maar het is nog maar de vraag of dat lukt natuurlijk.

Bij Engie Electrabel geven ze aan dat de reactoren in Doel momenteel in onderhoud zijn. Deze revisie heeft als doel de levensduur van de reactoren met 10 jaar langer te rekken. Terwijl Doel 1 met een probleem kampt in het koelingsysteem, werd het onderhoud van Doel 2 verlengd uit voorzorg. De bedoeling is om Doel op 10 december terug operationeel te krijgen en Doel 2 tegen het einde van het jaar. Momenteel functioneert enkel Doel 3, want Doel 4 zou pas op 15 december terug geconnecteerd worden.

Over de taalgrens in Tihange draait momenteel reactor 1, maar deze zou voor onderhoud stilgelegd worden tussen 20 oktober en 28 november. De twee andere reactoren zijn momenteel in onderhoud. Eentje zou terug moeten functioneren eind september, de andere eind oktober.

Dat deze data met een korrel zout te nemen zijn, wijst het verleden uit. Bijkomende inspecties kunnen nog roet in het eten gooien bij de kerncentrales van Doel en Tihange.

Koren op de molen van criticasters

De opeenvolging van problemen zorgt natuurlijk voor kritiek en argumenten voor de tegenstanders van kernenergie. Hoewel Engie Electrabel benadrukt dat er geen probleem is met de veiligheid, hebben ze natuurlijk wel de perceptie tegen. Bovendien dragen de kerncentrales nu ook niet veel bij aan de energiebevoorrading. Met de aankomende winter voor de deur, geen fijn vooruitzicht. Hopelijk swingen de energiekosten niet nog meer de pan uit, als de kerncentrales van Doel later heropstarten dan voorzien.

Speel op zeker met Tariefchecker

Wil je alvast zeker zijn van de voordeligste energie? Vergelijk dan nog vandaag de energietarieven via Tariefchecker en bespaar tot honderden euro’s. Bovendien kan je ook bewust kiezen voor een groene energieleverancier.

Fotocredits

https://fredography.be/fotografie-portfolio/bedrijfsfotograaf/
Frédéric Paulussen