Slimme thermostaat

 

Het Internet of Things (IoT) is een term die je waarschijnlijk al wel eens hebt horen voorbij waaien. Technologie verovert ook meer en meer onze huiskamers en een goed voorbeeld daarvan zijn de ‘slimme’ thermostaten. Ondertussen zijn er al heel wat op de markt, maar wat zijn er nu de voordelen van?

4 voordelen van een slimme thermostaat

1. Gemakkelijk te bedienen met een app

Bij een slimme thermostaat hoort een app voor op je smartphone of tablet. Met deze app kan je je thermostaat vanop afstand bedienen. Onderweg naar huis zet je alvast de verwarming aan of als je wat later bent zet je ze uit met een simpele swipe over het scherm. De app geeft ook een overzicht van je gebruik zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. Energie besparen

Een slimme thermostaat doet je energie besparen. Dag- en nachtschema’s zijn eenvoudig in te stellen en je ziet vaak per toestel het verbruik. Heel wat van de thermostaten zijn ook zelflerend, dus heb je er na een tijdje nog amper omkijken naar.  De fabrikant Nest claimt dat besparingen tot 15% mogelijk (engelstalige pagina) zijn.

3. Past naadloos in je interieur

De tijd dat thermostaten vierkante kastjes waren ligt al weer een achter ons. Ondertussen zijn slimme thermostaten pareltjes van design. Ze vormen dus zeker geen storend element in je interieur, integendeel vaak zijn ze een bijkomende eyecatcher.

4. Compatibel

De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met de meeste cv-ketels van verschillende fabrikanten. Of de thermostaat compatibel is met je ketel ontdek je meestal op de website van de fabrikant.

Nog steeds pittig geprijsd

De slimme thermostaat wordt momenteel volop gepromoot en is dan ook een belangrijk onderdeel van een smart home. In een smart home kunnen alle apparaten die allemaal met elkaar kunnen communiceren. Dit kan via WiFi, Bluetooth of een ander kanaal zijn.

Het nadeel van al deze technologie is dat deze momenteel nog pittig geprijsd is. Een slimme thermostaat kost toch al snel € 150 meer dan een ‘klassiek’ exemplaar. Zonder smartphone of tablet haal je ook niet het maximale uit de mogelijkheden, een app is namelijk noodzakelijk voor een vlotte bediening. Hou er ook rekening mee dat een slimme thermostaat op zich, geen energie bespaart. Dat zal je toch echt wel zelf moeten doen, met de inzichten die je via het apparaat krijgt.

3 energieleveranciers hebben tarieven met een slimme thermostaat

Meer en meer fabrikanten springen op de markt van de slimme thermostaten. Toch zijn er al een paar spelers die al langer pionieren en die al een tijdje systemen in de markt hebben. Wij zetten alvast 3 belangrijke spelers summier op een rijtje.

Nest – Lampiris

Nest, een slimme thermostaat aangeboden door Lampiris, gaat al een tijdje mee. Als Lampiris klant bestel je deze voor € 199. De Nest is qua design een pareltje, zit boordevol functionaliteit en is compatibel met heel wat verwarmingssoorten. Het stevige prijskaartje vormt echter voor heel wat gezinnen nog een struikelblok.

Anna –  ENI

Ook energieleverancier ENI heeft een slimme thermostaat: Anna. Bij Anna zit u met een éénmalige aankoop (hier zijn geregeld aanbiedingen) en een vaste maandelijkse kost van € 7,99 per maand. Ook Anna ziet er gelikt uit, maar ook aan dit toestel is momenteel nog een fiks prijskaartje gekoppeld.

Boxx – Engie

De Boxx van Engie hebben we al eens aan een uitgebreide test onderworpen. Dit artikel vind je hier.

Een slimme thermostaat aan je tarieven koppelen heeft gevolgen

Voor elk van deze tarieven is het belangrijk te beseffen dat wanneer je de slimme thermostaat (zo goed als) gratis krijgt, dat niet zonder voorwaarden gebeurt. Als particulier ben je altijd vrij om van energieleverancier te veranderen, maar door de aankoop van een slimme thermostaat bij een leverancier bindt je jezelf voor langere termijn. Als je vroeger weg wil zal je mogelijks een deel van de thermostaat moeten terugbetalen, dus lees de kleiner lettertjes alvorens je jouw keuze maakt.

De toekomst

De toekomst oogt in elk geval mooi voor de slimme thermostaten. Ze passen perfect in het volledige smart home trend en de diensten die erachter zitten worden steeds uitgebreider. De mogelijkheden zijn eindeloos en we hebben dan ook zeker het laatste van deze technologie nog niet gezien.