Slimme meter

Zoals al eerder aangehaald is het op 1 januari 2019 zo ver: de digitale meters komen onze woning binnen. Nu worden deze ‘slimme meters’ ons als kostenbesparend verkocht, maar volgens energie-expert Rik Vereecken is dit helemaal niet het geval. Voor de consument gaat het er alleen maar duurder op worden.

 

Slimme meters blijken niet intelligent

 

De slimme meter die de hoeveelheid energie bijhoudt die je verbruikt en deze op geregelde tijdstippen naar je energieleverancier stuurt blijkt enkel optimaal te functioneren en voor een meerwaarde te zorgen als je deze combineert met extra apparatuur en/of software. Concreet betekent dit dus bijkomende kosten voor de aanschaf van deze apparatuur of software.

 

De distributienetbeheer en energieleveranciers zijn de winnaars

 

Niet de consument, maar wel de distributienetbeheerder en energieleveranciers zijn de grote winnaars in heel dit verhaal. De netbeheerder bespaart omdat de meterstanden automatisch worden opgenomen, er geen budgetmeters meer nodig zijn en het systeem minder fraudegevoelig is. De energieleverancier kan dan weer veel beter voorspellen hoe de consument zich gaat gedragen en de energievoorraad hierop afstemmen. En de consument? Die moet vooral zijn gedrag gaan wijzigen of is de pineut!

 

Besparing van 1,8%

 

De VREG gaat uit van een besparing van 1,8% per gezin. An sich al geen enorm bedrag, zeker niet als je weet dat deze ongetwijfeld teniet wordt gedaan door een verhoging van de factuur om de energiemeters te bekostigen. Deze prijs zal ongetwijfeld onmiddellijk doorgerekend worden, terwijl het invoeren van de meters over 15 jaar wordt gespreid. De meters zouden overigens ook maar 15 jaar meegaan, ongeveer de helft van de levensduur van de huidige meters.

 

Maatregelen in de marge

 

Energie-expert Rik Vereecken geeft aan dat dit een maatregel is in de marge en dat van een écht energiebeleid jammer genoeg geen sprake is. Nochtans is het op dat vlak 5 voor 12 volgens Vereecken en ontbreekt elke visie. De slimme meter is volgens de Vlaamse egering het beginpunt hiervan, terwijl Vereecken aangeeft dat dit eerder een eindpunt is van het slim net.

 

De 5 aanbevelingen van de energie-expert

 

Rick Vereecken gaf in zijn opinie in Het Laatste Nieuws ook nog 5 aanbevelingen mee aan de bevoegde minister:

 

  • Schep een draagvlak en zorg dat de consument vanaf dag 1 zijn verbruikspatroon kan analyseren. Zorg dat de consument er zelf bij wint.

  • Reken de kost niet door aan de consument.

  • Investeer eerst in een slim net, dan in slimme meters.

  • Stop de overregularisering.

  • Leer van de fouten in andere landen.

 

Bespaar door te vergelijken

 

Dit is natuurlijk niet de eerste kritische opinie over de digitale meters. Of de energiefactuur zal stijgen of niet is momenteel nog koffiedik kijken, maar dat vergelijken loont is wel een feit. Op Tariefchecker vergelijk je heel wat energieleveranciers en hun tarieven, zodat je het voordeligste tarief kan kiezen. Dit kan fikse besparingen met zich meebrengen. De energietarieven vergelijken met Tariefchecker loont altijd en dat op zeer korte termijn. Je kan honderden euro’s besparen, wie wil dat nu niet?

 

 

Bron: HLN.be