Intercommunales energie rijker

Het is geweten: energie kost een fortuin in België. Wie daar beter van wordt? Ongetwijfeld die intercommunales. Die werden de afgelopen zes jaar immers maar liefst 1 miljard rijker. Wij kunnen ons bij zo een bedrag amper wat voorstellen, maar het komt wel uit onze zakken.

 

Energieprijzen dubbel zo duur

 

De Vlaamse intercommunales verantwoordelijk voor het leveren van gas en elektriciteit – waar het voorbije jaar sowieso al veel om te doen was – blijken de afgelopen zes jaar maar liefst 1 miljard euro rijker te zijn geworden. Ook de winstuitkeringen van de gemeenten zijn op peil gebleven. Het resultaat? Ons energiefactuur is in diezelfde periode maar liefst verdubbeld.

 

Deze analyse hebben wij niet bedacht, maar staat te lezen in het nieuwe boek van Peter Reekmans, de huidige burgemeester van Glabbeek. Hij dook in het kluwen aan intercommunales en kwam tot deze vaststelling.

 

44 intercommunales en structuren

 

Momenteel telt Vlaanderen maar liefst 44 intercommunales en nevenstructuren. Zou dit echt niet met minder kunnen? 1.506 politici passeren langs de kassa om deze organisaties te besturen. Zowat alle energie-intercommunales boekten de afgelopen fikse winsten, terwijl de consument maar liefst dubbel zoveel moest betalen voor zijn elektriciteit en gas. Is dat normaal?

 

Het Laatste Nieuws bekeek de cijfers en bracht aan het licht dat jaarlijks een half miljard euro naar de gemeenten stroomt als verdoken belastingen. De Vlaming betaalt dus meer voor zijn energie om de intercommunales rijker te maken en de gemeente kas te spijzen. Die hebben dit vaak broodnodig om de rekeningen te doen kloppen.

 

Reekmans pleit in zijn boek alvast voor een dringende hervorming van deze intercommunales. “Het systeem moet op de schop en dat zal leiden tot goedkopere energie”, geeft hij aan. Wij zijn alvast benieuwd of het ooit zover komt …

 

Neem zelf het heft in handen

 

Wil je alvast zelf de touwtjes in handen nemen? Dat kan! Door energieleveranciers met elkaar te vergelijken kun je al een stevige duit besparen. Gebruik de simulator op Tariefchecker, vergelijk de energietarieven en kies voor de voordeligste oplossing. Vaak kan je je energiefactuur met enkele honderden euro’s drukken. Wacht niet af tot de prijzen ooit van overheidswege gaan dalen, maar neem zelf initiatief. Vergelijk je energie via onze Tariefchecker en bespaar!

 

Bron: HLN