Gemiddelde marktprijs elektriciteit Belgie 2006 2015

De berichten over wel/niet dure energie vliegen ons om de oren, en zijn vaak behoorlijk tegenstrijdig.

 

Ik wil hier niet ingaan op het debat of energie te duur is of niet, en ook niet of de zopas gestegen netkosten en taksen al dan niet te zwaar doorwegen op de gehele factuur.

 

Waar ik het wel over wil hebben zijn de historisch lage groothandelsprijzen, en vooral hoe jij, als gebruiker, daarvan kunt profiteren!

 

De groothandelsmarkten voor elektriciteit stond de laatste 10 jaar nooit zo laag

 

Gas en elektriciteit wordt door traders verhandeld. Zij zijn de schakel tussen de producenten en de leveranciers, en zij verhandelen op grote schaal grote volumes voor de toekomst. Het resultaat van al hun onderhandelingen wordt op het einde van elke dag gepubliceerd als een gemiddelde waarde, de zogenaamde ‘end-of-day’ op beurzen zoals die van Endex.

 

Die waarden zijn een goeie indicatie van hoe duur of goedkoop energie in de toekomst zal zijn als je op die dag je vaste prijzen vastlegt.

 

We stelden in het verleden al vast dat in de loop van 2013 de vaste prijzen voor elektriciteit bijzonder laag stonden. Over de afgelopen 10 jaar bevond de prijs zich meestal ergens tussen 50 en 60 €/MWh (op uitzondering van de grote piek in 2008/2009) en begin 2013 zagen we die al rond de 45 €/MWh duiken.

 

evolutie groothandelsprijs 2011 - 2014 elektriciteit belgie

 

Energie was op dat ogenblik dus al 10% goedkoper dan wat als normaal te beschouwen valt. In de loop van 2014 begonnen de prijzen terug licht te stijgen richting 50 €/MWh, maar begin dit jaar (januari 2015) zagen we ze kortstondig onder 40 €/MWh duiken! Dat was nog nooit gezien!

 

evolutie lage energieprijzen elektriciteit groothandelsmarkt belgie 2014-2015

 

Aangezien de meeste leveranciers meestal de maand voordat ze de tariefkaarten publiceren de effectieve inkoop doen, vertaalt die lage beursprijs in januari zich in lage tarieven in februari. In februari zijn de markten vooral onder druk van de stijgende dollar opnieuw beginnen stijgen, en voorspel ik dat we de prijsniveau’s van deze maand volgende maand niet meer zullen halen.

 

Nu kiezen voor vaste tarieven is de boodschap!

 

De grafieken die we hierboven zien zijn de vaste prijzen voor de komende jaren. Wie eerder in 2013 en 2014 een contract tekende heeft al van de eerder dalingen geprofiteerd, maar nu staan ze nog eens 10 à 20% lager dan toen. Wiens contract van voor 2013 dateert moet echt niet twijfelen en zeker nu overstappen.

 

De interessante tarieven gelden ook enkel voor wie een vast tarief kiest. Bij variabele tarieven heb je per definitie geen garantie van je prijs, dus ook geen enkele garantie dat deze lage prijzen aangehouden zullen worden in de toekomst. Integendeel, de prijsstijging van februari die we zullen zien op de tariefkaarten van maart bewijst duidelijk dat de prijzen niet structureel lager liggen.

 

Ons maandelijks overzicht van de goedkoopste elektriciteitsleveranciers helpt je snel kiezen, of je kan ook terecht op de uitgebreide energievergelijker.

 

Ook aardgas is in februari aanzienlijk goedkoper dan gewoonlijk

 

Het mooie is dat die trends zeer gelijkaardig gelopen zijn voor gas en elektriciteit. Ook voor gas zien we duidelijk de duik van de prijzen, om sinds begin februari weer stelselmatig te stijgen naar meer normale niveau’s, hoewel ze historisch gezien zeer goedkoop blijven.

 

evolutie groothandelsprijs aardgas belgie 2014-2015

 

Ook hier gelden dezelfde opmerkingen als voor elektriciteit: deze gunstige prijzen zijn enkel voor wie in februari een nieuw contract kiest met vaste prijzen. In het bijzonder bij aardgas wordt vaak een variabele prijs aangeboden. Al wie een variabele prijs heeft mist deze prijsdaling volledig!

 

Ook voor de combinatie aardgas en elektriciteit hebben we een maandelijks overzicht van de goedkoopste energieleveranciers, of ook hiervoor kan je terecht op de uitgebreide energievergelijker.

 

TIP: gebruik de filters in de linker kolom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *