Zonnepanelen prosumententarief

Het prosumententarief blijft overeind, dat bevestigde het Brussels Hof van Beroep eerder deze week en kwam via de VREG bij ons. Maar wat heeft dit nu eigenlijk te betekenen?

 

Wat is het prosumententarief?

 

Het prosumententarief is het bedrag dat eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het distributienet. Dit tarief werd ingevoerd omdat bij de eigenaars van zonnepanelen het werkelijke gebruik van het distributienet onvoldoende in rekening werd gebracht. Het gevolg? Mensen zonder zonnepanelen zij de dupe en draaien mee op voor de mensen met zonnepanelen. In 2015 werd hier komaf mee gemaakt door de invoering van het prosumententarief.

 

Waarom moeten mensen met zonnepanelen meer betalen?

 

Eigenaars van zonnepanelen gebruiken het elektriciteitsnet dubbel. Ze duwen er stroom door als de zonnepanelen te veel stroom maken en ze halen er de stroom af wanneer de panelen geen of weinig stroom produceren. Tot voor een jaar moest hiervoor niets betaald worden, want de nettarieven worden aangerekend via de stroomfactuur. Als die op 0 staat betaal je niet voor het gebruik van het distributienet. Enter het prosumententarief.

 

Staat het prosumententarief onder druk?

 

Op dit prosumententarief kwam de voorbije maanden heel wat kritiek, meer nog twee particulieren en vzw Zonnestraal gingen er tegen in beroep wegens discriminerend. Zonder al te veel succes blijkt, want eerder deze week verwierp het Brussels Hof van Beroep deze klacht. Uitstel betekent echter geen afstel, want ook bij de Raad van State lopen er nog een aantal gelijkaardige krachten.

 

Wie protesteert nog?

 

Omdat de kosten tot honderden euro’s kunnen oplopen kwam er vrijwel onmiddellijk na de invoering kritiek. De sector van de zonne-energie tekende meteen verzet aan en hekelde de berekeningswijze. De CREG werkte deze uit, maar deze sneuvelde voor de rechtbank. De tweede haalde het wel en blijft dus overeind.

 

De gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen?

 

Voorlopig wijzigt er dus niets: de eigenaars van zonnepanelen zullen als minstens tot 2020 het prosumententarief moeten blijven betalen.