Het Grondwettelijk Hof vernietigde eerder deze week de Vlaamse Energieheffing. Deze heffing – goed voor 100 euro per gezin per jaar – bleek de grondwettelijke toets niet te doorstaan en gaat nu linea recta in de prullenmand. Maar wat betekent dit nu concreet voor jouw energierekening? We verduidelijken het even.

 

Altijd gecontesteerd

 

De zogenaamde ‘Turteltaks’ – genoemd naar de toenmalige minister van Energie  Annemie Turtelboom – werd eind 2015 ingevoerd. Deze taks bleef de minister echter achtervolgen en leidde zelfs onrechtstreeks tot haar ontslag, die niet meer onder de negatieve perceptie uit kwam. Ondertussen werd ze opgevolgd door Bart Tommelein, al bleef de taks onder vuur liggen.

 

De taks blijkt ongrondwettelijk omdat de Vlaamse regering al een belasting int op de elektriciteitsfactuur en je daar niet zomaar een tweede taks kan bijdoen. Voor 2016 en 2017 blijft de taks jammer genoeg wel behouden om de nodige rechtszekerheid te bieden en administratieve moeilijkheden te vermijden. Het goede nieuws? Vanaf 2018 ben je ervan verlost!

 

Protest werkt

 

Onder meer Test-Aankoop en de Partij van de Arbeid halen zo hun slag thuis, want zij waren de voortrekkers in de strijd tegen deze heffing. Zij groepeerden meer dan 20.000 mensen die nu dus hun slag thuishalen.

 

Geen terugbetaling

 

Heb je deze taks voor het jaar 2016 en 2017 al betaald wat quasi voor iedereen het geval zal zijn, dan moet je niet rekenen op een terugbetaling. Het is pas vanaf 2018 dat je het zal voelen in je portefeuille. De beslissing van het Grondwettelijk Hof – het hoogste rechtsorgaan in ons land – is onomkeerbaar en dus definitief. Zowel Test-Aankoop als de Partij van de Arbeid reageren tevreden, maar zijn ontgoocheld dat het reeds betaalde geld niet terug geclaimd kan worden.

 

Gevolgen voor de Vlaamse Regering

 

De gevolgen voor de Vlaamse Regering zijn nog onduidelijk, maar dat dit een fikse financiële kater met zich meebrengt is wel helder. De regering wilde met deze taks immers de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten wegwerken en deze tot 2028 financieren. Een bedrag van om en bij de 9,2 miljard euro valt nu in het water.

 

Bart Tommelein heeft alvast aangegeven de situatie te bekijken, maar dat gratis niet bestaat. Bovenstaande schuld gaat immers niet vanzelf verdwijnen. Hij geeft aan dat er nu een andere manier gevonden zal moeten worden om de put te dempen, maar dat de energie-omslag sowieso geld kost. Het valt dus te verwachten dat er een nieuwe heffing komt of een verhoging van de energieprijzen, die in ons land al peperduur zijn.

 

Energieleveranciers vergelijken loont

 

Wil je alvast anticiperen op de mogelijke gevolgen? Op Tariefchecker kan je de prijzen van heel wat energieleveranciers met elkaar vergelijken. Op deze manier kan je tot honderden euro’s besparen en voor de voordeligste oplossing kiezen. Vergelijken met Tariefchecker loont altijd!