Windmolens groene energie

Wist je dat investeren in groene energie voor iedereen haalbaar is? Het hoeft helemaal geen fortuin te kosten. Wij geven je alvast een overzicht hoe ook jij een steentje kan bijdragen aan groene energie, zonder nog meer te moeten betalen voor je energie. De rekening is zo al gepeperd genoeg!

 

Wat is dat nu eigenlijk hernieuwbare energie?

 

Zon, wind, aardwarmte en in sommige gevallen biomassa, zo kunnen we hernieuwbare energie nog het best samenvatten. Deze bronnen zijn in principe onuitputtelijk en kunnen dankzij technologie omgezet worden in elektriciteit en energie. Klassieke brandstoffen zoals olie of steenkool gaan niet voor eeuwig mee en ze zijn bovendien ook schadelijk, zeker als we ook kernenergie mee in rekening nemen. We denken hierbij aan de uitstoot van CO2.

 

Meewerken aan groene energie

 

Wil je meewerken aan de groei van hernieuwbare energie, dan zijn er verschillende manieren. Zo kan je resoluut kiezen voor een groene energieleverancier, maar ook een stukje windmolen kopen behoort tot de mogelijkheden.

 

De makkelijkste manier is ongetwijfeld klant worden bij een groene energieleverancier. Bekijk wel even of de stroom echt wel groen is en het niet alleen om een marketingpraatje draait. Wil je zeker zijn neem dan zeker eens een kijkje op de website Mijn Groene Stroom van Greenpeace. Zij vergeleken heel wat energieleveranciers en geven je een objectief beeld.

 

Wat je zelf kan doen?

 

Er zijn natuurlijk de grote middelen, maar ook kleinere stapjes zijn mogelijk. Zo kan je door middel van zonne-energie je smartphone opladen, maar ook speakers kun je tegenwoordig al op zonne-energie laten functioneren. Het zijn kleine druppeltjes op een hete plaat, maar het zijn wel druppeltjes.

 

Heb je wat meer budget te spenderen en wil je écht mee het verschil maken, dan kan investeren in zonnepanelen een optie zijn. Het plaatsen van zonnepanelen zit stevig in de lift, maar hou er wel rekening mee dat niet elk dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. Op de zonnekaart ontdek je alvast of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

 

Binnenkort wordt het waarschijnlijk ook mogelijk te investeren in zonnepanelen die niet van jou zijn, maar van bijvoorbeeld een bedrijf in de buurt. Ideaal als je op een appartement woont.

 

Koop een stukje windmolen

 

Zie je het nog grootser? Koop dan een stuk windmolen. Zo kan je bijvoorbeeld bij Eneco een stuk windmolen in Zeebrugge kopen. Voorlopig kan dit wel enkel door lokale bewoners en werknemers van de visveiling, maar in de toekomst zullen ongetwijfeld meer en meer van deze projecten opduiken.

 

Tariefchecker helpt je op weg

 

Investeren in groene stroom is één ding, je wil natuurlijk niet te veel betalen. Met de Tariefchecker vergelijk je in een handomdraai alle leveranciers en kan je er ook in één keer de groene leveranciers tussenuit filteren. Zo kies je verstandig voor groen, de beste optie als je weet dat wel al veel betalen voor onze energie!