Dat steenkool al een tijdje op de terugweg is als bron voor onze energievoorziening is al langer geweten, maar in 2017 werd er voor het eerst meer hernieuwbare energie geproduceerd dan energie uit steen- of bruinkool. Een mijlpaal!

 

Groot-Brittannië en Duitsland lopen voorop

 

België speelt in deze evolutie vooralsnog een zeer beperkte rol. De grote trekkers van deze transitie zijn Groot-Brittannië en Duitsland. Wind- en zonne-energie mogen dan pas sinds 2000 aan een stevige opmars bezig zijn, de tendens lijkt onomkeerbaar. In 2017 werd er maar liefst een groei van 12% opgetekend.

 

Sinds 2010 verdubbelde het aandeel van zon, wind en biomassa. Door het achterblijven van waterkracht bleef het aandeel van hernieuwbare energiebronnen echter steken op 30%. Een groei van amper 0,2%.

 

Verschillen binnen de Europese Unie zijn enorm

 

De verschillen binnen de Europese Unie zijn enorm. Groot-Brittanië en Duitsland waren immers goed voor meer dan de helft van de groei. Zeker windenergie kende en stevige toename in beide landen. Het zijn echter niet de snelste groeiers. De titel van snelste groeier is immers weggelegd voor Denemarken, dat maar liefst 7% meer hernieuwbare energie produceerde. Goed voor 74% van het binnenlands totaal.

 

België zeker geen primus

 

Waar België bengelt? Ergens achteraan het peloton. De voorbije 3 jaar werd er amper groei opgetekend. De groei enkele jaren geleden was veelbelovend, maar lijkt nu voor een stuk afgeremd. Nochtans werkt de Vlaamse regering er wel aan met concrete plannen. Al blijkt ook windenergie bij ons achter te blijven.

 

Hoewel het aandeel van hernieuwbare energie fors toeneemt, heeft dit geen impact op ons CO2-uitstoot, deze blijft immers stabiel. Daarvoor zijn er drie redenen: minder waterkracht door een gebrek aan neerslag, kerncentrales in Frankrijk en Duitsland die minder energie genereerden en een stijgende consumptie in de EU.

 

Groot Brittannië en Duitsland kunnen als gidslanden bekeken worden en tonen aan dat de energiedoelstellingen tegen 2030 haalbaar zijn. De wil moet er natuurlijk zijn. Om deze doelstellingen te halen moet er wel stevig ingezet worden op zonne-energie. Bovendien zullen de steenkoolcentrales in een sneltempo dicht moeten en zullen we met zijn allen efficiënter met energie moeten omspringen.

 

 

Bron: De Morgen