Groepsaankoop ichoosr
Update 26/10/2017: de nieuwste editie van de groepsaankoop provincie Antwerpen 2017 faalt dramatisch in haar opzet de goedkoopste te zijn. 

Groepsaankoop iChoosr onder vlag van de Provincie Antwerpen

Jaarlijks worden verschillende groepsaankopen energie (gas en elektriciteit) georganiseerd door de firma iChoosr. Onder de naam van verschillende Vlaamse provincies (o.a. Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) verzamelen zij een hele hoop inschrijvingen van particulieren en trekken daarmee naar de leveranciers. De energieleveranciers die wensen deel te nemen bieden in een veiling tegen elkaar tot er een winnaar overblijft met het laagste tarief, en dat wordt aan de ingeschreven gezinnen voorgesteld.

De communicatie voor de provincie Antwerpen wordt onder naam van Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen gevoerd (foto bovenaan). Bij de lancering in 2011 kon je soms nog goede deals doen, maar ook dan moest je opletten of de groepsaankoop voor jou voordelig was. Nu is het voor niemand meer voordelig.

Winnaars groepsaankoop provincie Antwerpen: ENI en Lampiris

Op 7 oktober 2015 vond de laatste veiling plaats onder de naam van de groepsaankoop van de Provincie Antwerpen. Vandaag – 20 oktober – is het resultaat van de veiling bekendgemaakt.

Voor wie uitsluitend elektriciteit verbruikt is ENI als winnaar uit de bus gekomen met een vast tarief. Voor wie gas en elektriciteit verbruikt kan – merkwaardig genoeg – kiezen uit zowel ENI als Lampiris. Beiden bieden voor elektriciteit een vast tarief en voor aardgas een variabel tarief.

Tarief groepsaankoop niet het goedkoopste

Bij Tariefchecker zijn we er om tarieven te checken. Daarom hebben we de tarieven van de groepsaankoop toegevoegd aan onze vergelijker, en wat blijkt?

Noch voor elektriciteit, noch voor de combinatie gas en elektriciteit is de groepsaankoop de goedkoopste.

Ik heb de vergelijking gemaakt voor een gemiddeld verbruikend gezin met een dubbelvoudige meter:

Uitsluitend elektriciteit:

 • maar liefst 8 tarieven van Electrabel, Luminus en ENI gaan het groepsaankooptarief voor.
 • Het verschil bedraagt € 33,23€ (+/- 13,5% van de energiekost)

Combinatie gas en elektriciteit:

 • 1 tarief van Luminus is goedkoper (Essential)
 • het verschil is € 12,30/jaar met ENI
 • het verschil is € 86,01/jaar met Lampiris

Naarmate het verbruik kleiner wordt, wordt het verschil groter. Vooral kleinere gezinnen hebben er dus baat bij goed te checken alvorens ze overstappen.

Maak zelf jouw vergelijking en bereken of de groepsaankoop voor jou het beste tarief is.

Heb je zelf een voorstel gekregen?

Als je ingeschreven was bij de groepsaankoop heb je uiteraard geen verplichting op het aanbod in te tekenen.
Je zal een persoonlijke vergelijking gekregen hebben die waarschijnlijk niet 100% overeenkomt met de resultaten van onze vergelijker.

De reden daarvoor zijn de volgende:

 • iChoosr toont de tarieven van de andere leveranciers zonder commerciële kortingen. Dat is enkel correct voor wie reeds klant is bij de leverancier die een welkomstkorting geeft. Wie overstapt naar een andere leverancier heeft – net zoals de kortingen op het groepsaankooptarief – recht op de welkomstkortingen
 • de CREG heeft een charter opgesteld voor goede praktijken bij prijsvergelijkingen. Dit beschrijft onder andere op welke manier een variabel tarief vergeleken moet worden. Tariefchecker volgt deze methode – net zoals alle officiële vergelijkers – in tegenstelling tot het gemaakte voorstel van iChoosr. Het verschil is weliswaar klein, maar correct is correct.

Conclusie

Net zoals eerdere edities van groepsaankopen blijkt ook nu weer dat groepsaankopen niet leiden tot het goedkoopste tarief. Regelmatig blijven checken loont zowel op korte termijn als lange termijn het beste.

Tot slot heb ik ook mijn bedenkingen over het feit dat een overheidsorgaan als de Vlaamse provincies haar naam leent aan een commerciële partij (iChoosr) die commissies ontvangt voor elke klant die overstapt. Ik heb geen idee of de Provincie ook een deel van de commissies ontvangt of deelgenomen heeft in de kosten van de radiospot, maar een overheidsorgaan lijkt mij geen commerciële motieven te mogen hebben.

Zeker als de groepsaankoop zijn doel voorbijschiet en niet eens het charter van de CREG respecteert.

Heb je vragen of bemerkingen? Laat het ons zeker weten!

Een gedachte over “Groepsaankoop Energie Provincie Antwerpen is niet de goedkoopste”

 1. Bedenkingen bij groepsaankoop zonnepanelen via iChoosr.(Gutami)

  Mijn schrijven aan iChoosr :

  Beste ,
  Bij aanvang bedraagt de offerte 2522,80 Euro. (Inc. btw)
  Zonder enige wijziging bedraagt de uiteindelijke offerte 4138,24 Euro.(incl. btw)
  Daar komen nog de kosten van een elektricien bovenop.
  Ik had dit niet verwacht van een door de Vlaamse Overheid gesteunde organisatie.

  Mvg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *