groepsaankoop ichoosr duur

Ook dit jaar verkocht de provincie Antwerpen haar naam aan IChoosr die opnieuw een groepsaankoop gas en elektriciteit onder de naam ‘samen groener’ organiseerde. Slagen ze er deze keer wel in om een interessant tarief aan te bieden? Spoilet alert: Neen.

Groepsaankopen energie al paar jaar niet meer voordelig.

Groepsaankopen voor gas en elektriciteit zijn gemeengoed sinds 2011. Grote organisaties (denk aan de Sp.A, Greenpeace en Test-Aankoop bijvoorbeeld) laten de groepsaankoop uitvoeren door externen en boekten in die jaren grote successen.

Hoewel ook toen het aanbod niet beter was dan wat de markt kon bieden (groepsaankoop Antwerpen 2015, groepsaankoop Test-Aankoop 2015), was het verschil klein en zorgde het groepsgevoel dat toch letterlijk tienduizenden gezinnen overstapten van energieleverancier.

Groepsaankoop Antwerpen 2017 ‘Samen Groener’

Fastforward naar 2017. Provincie Antwerpen, in dit geval gepersonaliseerd door Mevrouw Inga Verhaert van de Sp.A, organiseert onder vlag van ‘samen groener’ de zoveelste groepsaankoop. Op 11 oktober werd de veiling beslist en kwam Engie Electrabel uit de bus als winnaar, met een speciaal geprijsde variant van hun tarief Easy Fix 1. Dat is een contract met een duurtijd van 1 jaar, vaste prijs voor zowel gas als elektriciteit en gegarandeerde groene stroom. Vandaag, op 24 oktober 2017, kregen we de details van het aanbod toegestuurd.

Normaliter zouden we daar geen aandacht aan besteden, maar nu viel het ons op dat de tarieven allesbehalve goed waren. En dus hebben we het tarief toegevoegd aan onze vergelijker.

Uiteraard zijn de resultaten afhankelijk van het verbruik, maar voor ‘het gemiddeld verbruikend Vlaams gezin’ komen we volgende resultaten uit:

Aanbod groepsaankoop gas en elektriciteit vergelijken

De parameters die we kozen voor de vergelijking zijn:

  • Postcode 2000
  • enkelvoudige meter elektriciteit: 3500 kWh verbruik
  • gas: 25.000 kWh verbruik

Resultaat Groepsaankoop: 1.792,58 Euro
aanbod groepsaankoop spa samen groener antwerpen dure tarieven gas en elektriciteit 2017

Resultaat Essent Vast 1 of 3 jaar: 1.656,92 Euro
berekening tarief groepsaankoop antwerpen samen groener SPA - essent is veel goedkoper
Verschil: het resultaat van de groepsaankoop is meer dan 135 euro duurder dan het goedkoopste tarief dat op elk ogenblik beschikbaar is op onze vergelijker.

Voor de sceptici: niet alleen Essent is goedkoper dan de groepsaankoop, Eni, Lampiris, Luminus en zelfs Engie zelf zijn met hun standaard tarieven en kortingen goedkoper. Het groepsaankoop van de provincie Antwerpen (zoek naar het logo van iChoosr) bengelt op een 10e plaats helemaal onderaan de resultaten van het eerste tabblad.

Gas en elektriciteit afzonderlijk beschouwd

Het zal niet verbazen, maar als we ook de tarieven voor gas en elektriciteit afzonderlijk met elkaar vergelijken, worden we weinig vrolijk van de resultaten:

  • Elektriciteit: 43,41 Euro verschil en op een twaalfde plaats
  • Aardgas: 92,25 Euro verschil en opnieuw op een twaalfde plaats

Conclusie Groepsaankoop Antwerpen Samen Groener 2017

Groepsaankopen waren al een tijdje op hun retour, maar deze resultaten lijken wel definitief het einde van de groepsaankopen in te luiden.

Heb jij je ingeschreven voor een groepsaankoop? Misschien toch maar eerst je tarieven checken eer je intekent…