Groene energie hernieuwbaar

Meer en meer gezinnen en ondernemingen kiezen bewust voor groene stroom. Dit blijkt uit de recente cijfers van de Association of Issuing Bodies (AIB), de koepelorganisatie boven de instellingen die Garanties van Oorsprong (GO) uitgeven.

 

 

Een GO bevestigt de herkomst van stroom. Deze GO kan los van de stroom worden vermarkt binnen de Europese Unie. De logica hierachter is dat op deze manier ook gebieden die minder vlot groene stroom kunnen produceren, hun profiel kunnen vergroenen door elders GO aan te kopen.

 

Certificaten geven vertekend beeld

 

Het doel van deze certificaten is om op deze plaatsen de productie van groene stroom aan te moedigen. Bovendien kunnen alle spelers op de elektriciteitsmarkt door het aankopen van GO inspelen op de vraag naar groene stroom van klanten.

 

 

Het gevaar voor de leveranciers? Verkoop je al je GO dan blijf je natuurlijk zelf met grijze stroom zitten. Althans in theorie. In Knack wordt Ijsland als voorbeeld aangehaald. Het land verkoopt heel wat GO aan Vlaanderen, en hoewel er geen extra CO2 in de Ijslandse lucht terecht komt, is de productie in Ijsland niet 100% meer groen.

 

Vlaanderen produceert stevig

 

In België is trouwens 53,7% van de groene stroom afkomstig van waterkracht en slecht 1,18% uit zonnecellen. Ook dit hebben we te danken aan de GO. Wij importeren onze groene energie voornamelijk uit Noorwegen, waar maar liefst 31,19% van de GO hun oorsprong vinden. Vlaanderen zelf stond in voor 27,13%

 

De verwachtingen zijn dat het aantal GO voor groene stroom in Europa nog een stevige vlucht gaat nemen. In 2016 werd 367 terrawattuur verhandeld en de verwachtingen zijn dat dit dit jaar toeneemt tot meer dan 500 terrawattuur.

 

 

Duitsland is daarbij goed voor meer dan 1/5de van de aankopen van de GO. Terwijl aan de kant van de aanbieders Spanje stevig oprukt. Vooral groene energie uit wind en biomassa nam in volume toe, al leidde dat niet tot prijsdalingen. De vraag naar groene energie blijft in elk geval toenemen, zowel in de gevestigde landen als Duitsland en Zwedens als bij nieuwkomers zoals Spanje.

 

 

 

Bron: Knack