groene energie stroom

Dat groene stroom aan een opmars is staat buiten kijf, maar was is dat nu eigenlijk, groene energie? Hoe weet je zeker dat de energie die je koopt groen is en waar zit het verschil? Wij zetten even alle punten op een rijtje.

 

Groene stroom komt uit duurzame energiebronnen

 

Je spreekt over groene energie als deze opgewekt is uit duurzame energiebronnen. Dit zijn bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa en aardwarmte? De tegenhanger van groene stroom noemen we grijze stroom. Deze komt uit fossiele brandstoffen of kernenergie. Wist je dat slechts 27% van de door ons verbruikte groene stroom, uit eigen land komt? De rest van onze groene energie halen we dus uit het buitenland. Voornamelijk uit Noorwegen, dat vooral inzet op waterkracht.

 

Hoe die energie uitgewisseld kan worden tussen de landen? Dit kan door het kopen van elektriciteit mét ‘Garantie van Oorsprong’ bij een groene producent, ofwel enkel de GO’s te kopen. Er lopen dus helemaal geen leidingen tussen alle landen, het gaat eerder om een zakelijke transactie. 

 

Niet alle energie kan al groen zijn

 

Waarom niet alle energie groen kan zijn? Omdat er nog simpelweg niet genoeg groene energie voorhanden is. Heel wat energieleveranciers bieden amper groene energie aan, al is er meestal ergens een groene component. Gezien het stijgende bewustzijn, gaan de leveranciers natuurlijk mee in het ‘groene’ verhaal.

 

Groen is niet altijd groen

 

Omdat energie geen kleur heeft, kun je er eigenlijk nooit zeker van zijn dat je groene energie geleverd krijgt. Meer nog, het is quasi altijd een mix tussen groene en grijze energie. Toch kan er via een ‘Garantie van Oorsprong’ bewezen worden dat 1 MWh elektriciteit opgewekt is van een hernieuwbare bronnen. Deze GO’s vormen een betrouwbare garantie op groene energie. 

 

Hoe weet ik hoe de brandstofmix van mijn leverancier eruitziet?

 

Dit kun je opsnorren op de website van de Vreg. Daar staat immers de Herkomstvergelijker. Hier vind je een helder overzicht en kun je perfect vergelijken.

 

Wil je meer weten over de energieleveranciers zelf, neem dan een kijkje op de site van Greenpeace.

 

Is groene energie duurder?

 

Groene energie is zeker niet altijd duurder dan grijze energie. Weet dat vergelijken – bijvoorbeeld via Tariefchecker – altijd loont. Ongeveer 33% van de gezinnen koos al dan niet bewust voor groene stroom. Vaak is groene energie even scherp geprijsd als andere energie. Vergelijk vandaag nog alle tarieven via Tariefchecker en je weet meteen of je voor groene energie kiest en aan welke prijs. Bovendien bespaar je ongetwijfeld tientallen euro’s.