Heel wat consumenten zijn er zeker van: hernieuwbare energie is duurder dan de ‘gewone’ variant. En toch klopt dit fabeltje niet. Hoewel het opwekken van groene energie vaak duurder is, merk je dat niet als consument. Vaak betaal je zelfs minder voor deze verantwoorde energie. 

 

Wat is groene stroom? 

 

We spreken van groene stroom als die is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Denk maar aan wind, zon, biomassa en/of waterkracht. Grijze stroom, de klassieker, komt dan weer uit fossiele brandstoffen en kernenergie. Het spreekt voor zich dat vooral fossiele brandstoffen belastend zijn voor het milieu. 

 

Het addertje bij groene energie 

 

Even een illusie weghalen: zelfs al kies je voor groene stroom, dan nog betekent dit niet dat je ook effectief groene energie verbruikt. Je krijgt immers net dezelfde stroom als iemand die traditionele stroom verbruikt. Groene stroom heeft geen aparte kabels, alles komt op hetzelfde net terecht. Bovendien kan het best zijn dat jouw energieleverancier helemaal niet bezig is met groene stroom. Jouw leverancier kan die perfect aankopen in binnen- of buitenland. Vooral Scandinavische landen zetten zwaar in op hernieuwbare energie en heel wat groene stroom wordt dan ook daar aangekocht. Dit gebeurt via de ‘Garanties van Oorsprong’, attesten die garant staan voor een hoeveelheid groene energie. Wil je echt weten waar je groene stroom vandaan komt, dan kan je dit gaan opzoeken op de site van de VREG

 

Groene energie boomt

 

Niet geheel onlogisch misschien, maar groene stroom boomt. Het aandeel groene stroom in België bij particulieren bedraagt al 45,44%. Heel wat mensen kiezen dan ook doelbewust voor groene energie, een positieve evolutie. 

 

Grotere interesse, lagere prijzen

 

De vraag naar groene energie stijgt, hoe vallen de vaak lagere prijzen dan te verklaren? Wel, energieleveranciers proberen door hun groene contracten concurrentieel te prijzen, bijkomende klanten te werven. In heel wat campagnes wordt groene energie gepromoot. Verder krijgen de energieleveranciers al aardig wat subsidies voor groene stroom, dus een hogere prijs valt dan ook moeilijker. 

Ga voor voordelig en groen 

 

Vandaag de dag kun je dus voor voordelig én groen gaan. Vergelijk gerust de tarieven van de energieleveranciers eens op Tariefchecker en kies voor de goedkoopste groene energie. Vaak betaal je minder voor groene energie, dus waarom zou je het niet doen!