Indien de Belgisch regering zou beslissen om de elektriciteitsprijzen met 10% te laten zakken, dan zou dat minstens 12.000 banen en 550 miljoen aan investeringen per jaar opleveren. Dat zeggen niet wij, maar dat blijkt uit een studie van KU Leuven en het onderzoekscentrum Vives. Goedkopere energie levert dus banen op.

 

Goedkopere energie, meer jobs

 

De studie kwam er op vraag van de federatie van Belgische industriële energieverbruikers (Febeliec) en gebeurde in 10 landen. Er werd gezocht naar een verband tussen de energieprijzen en de economische prestaties en daarvoor werden data uit 24 sectoren in 10 landen tussen 2008 en 2015. Uit die analyse blijkt dat een verlaging van de elektriciteitsprijzen met 10% tot 3% extra tewerkstelling en 6% extra banen leidt. Waarom betalen we dan zoveel?

 

Meer nog, de onderzoekers geven aan dat ze de realiteit waarschijnlijk nog onderschatten. Ze hielden immers geen rekening met de indirecte tewerkstelling en het feit dat de Belgische industrie gemiddeld meer verbruikt dan andere landen.

 

Energie stuk duurder dan in buurlanden

 

Naast de bovenstaande studie laat Febeliec ook elk jaar onze elektriciteitshandicap berekenen. Hieruit blijkt dan weer onze industrie maar liefst 10,5 tot 34%m meer betaalt dan in de buurlanden. Herkenbaar, want ook particulieren betalen in ons landje een stuk meer. Nochtans blijkt dat door het verlagen van de energieprijzen er heel wat bijkomende jobs worden geschapen. Het geld wordt door de overheid bovendien snel terugverdiend door middel van hogere btw-inkomsten, sociale bijdragen en ga zo maar verder.

 

Energienorm blijft dode letter

 

Febeliec pleit dan ook voor een energienorm, een systeem, waarbij de energieprijzen niet hoger mogen oplopen dan in de buurlanden. Hoewel deze norm in het Vlaamse regeerakkoord is opgenomen, blijft dit vooralsnog dode letter. Blijkbaar vreest de regering een debacle zoals bij de Turteltaks, waarbij de particulier het verschil van de vermindering voor de bedrijven moet bijpassen.

 

Bespaar op je energiefactuur

 

Ook als particulier betaal je in België teveel. Wil je dit alvast aanpakken? Vergelijk vandaag nog je energietarief via Tariefchecker en kies voor het voordeligste tarief op de markt. Besparingen tot honderden euro’s zijn mogelijk, ook voor bedrijven en ondernemers trouwens. Jaarlijks je energietarieven vergelijken via Tariefchecker en overstappen loont,ondanks alles wat de regering beslist.

 

 

Bron: Knack