De kogel is door de kerk: de kerncentrales sluiten tegen 2025. Engie Electrabel stopt met investeren en politiek lijkt er een akkoord te zijn. Maar wat is de impact van deze sluiting en vooral gaan we dit in onze portefeuille voelen? 

 

4 nieuwe gascentrales moeten voor zekerheid zorgen 

 

Kerncentrales zorgen in ons land voor het merendeel van de energie, dus deze stopzetting heeft best een grote impact op de energiebevoorrading. Minstens 4 nieuwe gascentrales en een verdubbeling van het windmolenpark op zee moeten dit gaan opvangen. Ook extra zonnepanelen en windturbines op het land moeten voor bijkomende energie zorgen, om de huidige capaciteit te evenaren. 

 

Tegen 2025 gaan de kerncentrales in België dicht, tenminste als er aan 2 voorwaarden voldaan wordt: de energiebevoorrading moet verzekerd zijn én de energieprijs mag niet stijgen. Engie nam echter al de vlucht vooruit en besloot nu al de investeringen in de kerncentrales te stoppen, daarmee lijkt er geen weg meer terug. Dit betekent een verlies aan 5,9 gigawatt aan elektriciteit per jaar, goed voor zo’n 38 procent van ons totale energieverbruik. De overige behoeften worden momenteel al ingevuld door gascentrales, hernieuwbare energiebronnen en import uit het buitenland. 

 

3,9 gigawatt vervangcapaciteit nodig 

 

Uit een studie van Elia blijkt alvast dat er een vervangcapaciteit van 3,9 gigawatt nodig is. Het feit dat er steeds meer hernieuwbare energie bijkomt vangt al een deel op, toch gaapt er dan nog steeds een gat. 

 

Er valt dan ook geen tijd meer te verliezen om de alternatieven te bekijken. Tegen de winter van 2025 moet er bijkomende capaciteit zijn als we willen voorkomen dat het licht uitgaat of volledig afhankelijk zijn van de goodwill uit het buitenland. 

 

Worst case scenario 

 

Moesten er toch nog problemen opduiken, dan lijken alvast de twee jongste kerncentrales open te kunnen blijven. Dit brengt dan wel een stevige meerkost met zich mee. Bovendien komen we dan alsnog capaciteit te kort. Omdat gascentrales en windturbines niet de meest interessante investeringen zijn, lijken bijkomende subsidies ook daar nodig. Een kost die door het CREG ergens tussen de 614 en 940 miljoen geraamd wordt. 

 

Impact op onze energiefactuur? 

 

Het effect op onze energierekening? Momenteel nog koffiedik kijken. De subsidies zullen alvast vanaf 2025 via de distributienettarieven verrekend worden. Dat dit een meerkost met zich meebrengt staat als een paal boven water, maar toch gaf de federale regering al aan dat de totale energiekost niet mag stijgen. Uiteindelijk zal de rekening finaal wel door iemand betaald dienen te worden en daar zou tegen het einde van dit jaar meer duidelijkheid over moeten zijn. 

 

Bespaar nu op je energiefactuur

 

De toekomst mag dan onduidelijk zijn, jij kan nu al wel besparen op je energiefactuur. Door de verschillende energietarieven te vergelijken op Tariefchecker.be kun je aardig wat besparen op je energiefactuur, ongeacht wat de toekomst brengt.