Update: ondertussen werd het Active tarief vervangen door het top-of-the-line ENGIE Electrabel Up tarief. De spirit van het tarief blijft hetzelfde, alsook de combinatie met de slimme thermostaat die nu nog meer functies heeft gekregen.

Samen met de naamsverandering van Electrabel naar ENGIE Electrabel, lanceert het energiebedrijf een nieuw tarief: Active. Dat tarief is behoorlijk vernieuwend en in combinatie met de slimme thermostaat Boxx, en krijgt daarom een extra woordje uitleg.

Het ACTIVE ‘pakket’

Het tarief vat zich in essentie als volgt samen:

 • 4 jaar vaste prijs ( = uitzonderlijk lang!)
 • Optioneel met ‘100% groen – 100% Belgisch’ te verkrijgen
 • Enkel in combinatie met de slimme thermostaat BOXX (*) te krijgen
 • Enkel in combinatie met de Smart Services van BOXX te krijgen, waarvoor een aparte abonnementskost voor aangerekend wordt

(*) de slimme thermostaat BOXX is niet compatibel met alle verwarmingstoestellen. Indien je woning niet uitgerust kan worden met BOXX word je automatisch overgeschakeld op een Easy Fixed tarief.

4 jaar vaste prijs

Ruim meer dan de helft van de tarieven hebben een duurtijd van 1 jaar. We kunnen dit als de ‘standaard’ in België beschouwen. Vaak kan men ook kiezen voor 2 of 3-jarige producten. Kiezen voor meerjarige producten is vooral zinvol voor wie ervan overtuigd is dat energie duurder zal worden, en daarom de prijs nu wil bevriezen voor de komende 2 of 3 jaar. Meerderjarige variabele producten zijn weinig zinvol.

Meer dan 3 jaar vastleggen is echter hoogst ongebruikelijk. Mega was tot nog toe de enige leverancier die een tarief van 5 jaar aanbood (Safe) maar ook ENGIE biedt nu een tarief aan van 4 jaar. Aangezien de huidige energieprijzen (april 2016) bijzonder laag staan, zijn er zeker argumenten te bedenken om nu voor een 2, 3 of, waarom niet, 4-jarig contract te kiezen.

Deze keuze doet echter op geen enkele manier afbreuk aan je recht om van je contract af te stappen zonder risico op verbrekingsvergoedingen tijdens de looptijd van het contract.

Is een langdurige vaste prijs mogelijks iets voor jou? Maak dan nu jouw vergelijking en stel de filter links in op ‘vast tarief’ en ‘3 jaar’.

Optioneel ‘100% groen – 100% Belgisch’ beschikbaar

Net als voor alle andere tarieven van ENGIE kan je bij Active kiezen voor 100% groene en lokale elektriciteit. Dat kost 0,23 €c/kWh BTW inclusief of voor een gemiddeld gezinsverbruik +/- 8€ per jaar.

Lokale of Belgische groene stroom betekent dat ENGIE Electrabel voor jouw verbruik Garanties van Oorsprong (GVO’s) zal voorleggen die afkomstig zijn van Belgische hernieuwbare bronnen zoals zon, wind of biomassa. Die GVO’s zijn op de markt te verkrijgen en betekenen niet per definitie dat ENGIE Electrabel die zelf produceert.

De slimme thermostaat BOXX en Smart Services

Net zoals NEST (via Essent, Lampiris of een andere verdeler) en ANNA (van ENI) is Boxx van ENGIE Electrabel een slimme thermostaat. In theorie betekent dat dat de thermostaat autonoom patronen leert herkennen en de verwarming in functie daarvan aanstuurt. Dat moet leiden tot energiebesparingen.

Voor velen onder ons is de belangrijkste toegevoegde waarde echter een verstaanbare bediening te hebben, op het toestel zelf of via een app. Een bewuste omgang met verwarming en een gemakkelijk beheer van de temperatuur zorgt vaak voor een veel grotere verbruiksdaling dan de ‘intelligentie’ van de thermostaat zelf.

BOXX meet je verbruik

Verschil ten opzichte van ANNA en NEST is echter dat BOXX je verbruik ook effectief meet in real-time. Je hoeft dus niet op je afrekening te wachten om te kijken of je effectief minder hebt verbruikt.

Boxx komt met twee sensoren – eentje voor gas en eentje voor elektriciteit – die bij je meter geplaatst worden. Zo kan steeds het verbruik gevolgd worden, en in rechtstreeks verband geplaatst worden met jouw handelingen. Handig om sluimerverbruik bijvoorbeeld te onderdrukken, of te meten wat de impact is om de verwarming een uurtje vroeger uit te schakelen ’s avonds, of een graadje lager te zetten overdag.

Wist je dat?

De thermostaat Boxx is al jaren verkrijgbaar in Nederland onder de naam ‘TOON’ bij Eneco. Met een paar kleine aanpassingen is hij nu ook beschikbaar voor de Belgische markt via ENGIE Electrabel. Eneco België verklaart van ‘hun Toon’ geen prioriteit te maken voor de Belgische markt.

Hoe kan je BOXX bekomen?

Drie opties:

 1. Je wordt klant voor gas en elektriciteit op het tarief ENGIE Electrabel Active: BOXX is dan helemaal gratis
 2. Je wordt klant voor enkel gas of elektriciteit op het tarief ENGIE Electrabel Active: Boxx kost dan eenmalig 169,5 €
 3. Je wordt geen klant van ENGIE en betaalt 298 euro voor de BOXX inclusief installatie

Hoe duur is het Active tarief ten opzichte van de goedkoopste tarieven?

Voor een gezin dat een gemiddeld verbruik aardgas heeft van 25000 kWh en een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3500 kWh is Active voor het eerste jaar +/- 160 euro duurder (april 2016). Daar staat wel tegenover dat het het enige tarief is met een 4 jaar vaste prijs. Ook de abonnementskosten van de extra diensten zijn hierin reeds vervat en niet aanwezig bij het goedkoopste tarief.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om een Boxx te kunnen installeren?

Op de website van ENGIE staat een module uitgewerkt die je aan de hand van een vragenlijst toelaat te bepalen of je BOXX al dan niet kan (laten) installeren. TIP: check op voorhand welke ketel je hebt, die informatie is uitermate belangrijk.

BOXX Smart Services

In alle scenario’s dien je naast de installatie van Boxx ook een maandelijks abonnement te betalen voor het gebruik ervan. Dat zit vervat onder de naam ‘Smart Services’.

De Smart Services kosten 3,5 €/maand inclusief BTW en laten je toe ten volle te genieten van de interactieve functionaliteiten van Boxx:

 • Controle over Boxx vanop afstand, via de mobiele app
 • Realtimeopvolging van je elektriciteits- en aardgasverbruik
 • De vergelijking van je actuele en geschatte energiekosten
 • Toegang tot de historiek van je energieverbruik
 • Toegang tot het weerstation
 • Ondersteuning op afstand bij vragen of problemen
 • Regelmatige updates van de beveiliging, de prestaties en nieuwe functionaliteiten

Boxx en de Smart Services zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Wie zou kiezen voor Active en geen Boxx kan installeren wordt automatisch overgezet op een Easy3 contract.

Is het misschien iets voor jou? Check dan nu de tarieven >>