Energie bedrijven verbruik

328 energie-intensieve bedrijven zullen tegen eind dit jaar, maar liefst 4,833 gigawattuur bespaard hebben, in vergelijking met hun energieverbruik van 2014. Om een vergelijking te maken, dat is ongeveer evenveel als 150.000 gezinnen verbruiken per jaar. Fors dus!

Eind 2014 werd door de Vlaamse overheid een overeenkomst gesloten met deze bedrijven. In de energiebeleidsovereenkomsten (EBO) werd afgesproken om verstandiger om te springen met het verbruik van energie. Met succes zo blijkt. Door een strikt energieplan te volgen, met in totaal meer dan 2.500 maatregelen, werd een fikse besparing gerealiseerd.

 

Bedrijven besparen stevig op het energieverbruik

 

Ongeveer 3,6 procent zullen deze bedrijven in totaal bespaard hebben, in vergelijking met 2014. Deze bedrijven hebben dan ook een enorme impact op de stijgende energie-efficiëntie in Vlaanderen. Deze fikse besparing is goed voor 60% van de door Europa opgelegde normen. Daar komt nog bij dat er ongeveer 515.000 ton minder CO2-uitstoot was. Om je een idee te geven, dat staat gelijk aan de uitstoot van 4 miljard niet-gereden kilometers met de wagen.

 

Energieovereenkomsten zijn een succes

 

De cijfers lijken in elk geval aan te geven dat de energieovereenkomsten een succes zijn. Wil ook jij besparen op je energiefactuur? Uiteraard kun je minder gaan verbruiken, maar ook je energietarief vergelijken loont. Via Tariefchecker kan dit op een eenvoudige manier en kun je honderden euro’s per jaar besparen. Denk dus twee keer na voor je je huidige overeenkomst verlengd.

 

Over verlengen gesproken. Bart Tommelein, de Minister van Energie, maakte alvast bekend dat door het succes van de maatregelen, deze met twee jaar worden verlengd tot 2022.