Besparen op energiefactuur met de goedkoopste energieleverancier

In België heeft iedereen recht op energie, ook mensen die het wat moeilijker hebben en financieel in de problemen zitten. Gelukkig maar! Via de sociale openbaredienstverplichtingen of SODV wordt iedereen beschermd tegen het opzeggen van contracten door energieleveranciers. Het is niet omdat je je factuur niet kan betalen, dat je gelijk afgesloten mag en kan worden.

 

Meer mensen in moeilijkheden

 

Jaarlijks publiceert de Vlaamse Regulator van de Gas- en Energiemarkt (VREG) cijfers over het aantal mensen dat in deze situatie verzeild is geraakt. De cijfers worden aangeleverd door de distributienetbeheerders en energieleveranciers.

 

In 2016 zagen de energieleveranciers een stevige toename in het aantal klanten dat ingebreke werd gesteld of van wie het contract werd opgezegd wegens wanbetaling. Wat vooral opviel was dat het aantal afbetalingsplannen dat met 25% de hoogte inschoot. We kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat veel gezinnen het steeds moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en hun energiefactuur correct te betalen. De prijsstijging van elektriciteit speelt hier ongetwijfeld ook een rol in en raakt natuurlijk voornamelijk de zwakste in de maatschappij.

 

Distributienetbeheerders zien klanten langer blijven hangen

 

De distributienetbeheerders – die instaan voor het leveren van de minimale energie en het opvangen van klanten zonder energieleverancier – zagen dan weer meer gezinnen blijven hangen. Nochtans worden mensen gestimuleerd om terug schuldenvrij de commerciêle markt op te gaan, de tarieven van de distributienetbeheerder zijn sowieso niet de goedkoopste. Voor veel mensen is het echter interessant om van de voordelen en de zekerheid van de distributienetbeheerder te blijven genieten.

 

De grotere betalingsproblemen in de commerciële markt en het grotere marktaandeel van de netbeheerder leidden niet tot een grote stijging van het aantal budgetmeters voor elektriciteit en aardgas, noch tot een verhoging van het aantal afsluitingen.

 

Conclusie

 

Meer en meer mensen krijgen het moeilijker om hun energierekeningen te betalen en de stijgende elektriciteitsprijzen spelen daar zeker een rol in.

 

Een eerste stap om je energieprijs te drukken is ze te vergelijken. Op de site van Tariefchecker is het mogelijk heel wat energieleveranciers met elkaar te vergelijken en er de goedkoopste uit te pikken. Hierdoor kan je vaak honderden euro’s besparen, een bedrag dat vaak een immens verschil maakt.