Man met tablet

Meer en meer mensen zijn bereid om van energieleverancier te veranderen, een goede beweging als je het ons vraagt. Consumenten en bedrijven worden zich steeds bewuster van de energiekost en zijn niet meer bereid verhogingen lijdzaam te ondergaan. Gelukkig sta je niet met je rug tegen de muur en kun je heel wat zaken ondernemen om je energiekost te drukken.

Energiekost drukken? Switchen!

Het vorige record van switchers werd in 2016 bereikt en bedroeg 20,06%. Met 20,63% werd dit in 2018 verbroken. 707.360 gezinnen en kleine bedrijven kozen voor een nieuwe energieleverancier. Als je het zo in absolute cijfers ziet staan, best indrukwekkend. Het feit dat er weer een heel aantal groepsaankopen werden gelanceerd, hebben hier zeker aan bijgedragen. We gaven het echter al eerder aan, je bent zeker niet altijd het voordeligst af met een groepsaankoop! Vaak loont goed vergelijken en individueel je energiekost drukken een stuk meer.

Gedwongen switches

Als nuance moeten we wel meegeven dat in 2018 heel wat klanten gedwongen werden om van energieleverancier te veranderen. Een aantal energieleveranciers (Belpower, Energy People, …) hebben immers hun activiteiten stopgezet. Ook zonder deze gedwongen wissels zou het om een recordjaar gegaan zijn, maar wel net iets minder uitgesproken.

Het grote verschil werd trouwens gemaakt door de huishoudelijke gebruikers en niet door de bedrijven. 545.828 gezinnen besloten – al dan niet gedwongen – te switchen. Bedrijven blijven achter en liggen blijkbaar minder wakker van de torenhoge energiekost of kiezen voor het gemak van de status quo.

Ook aardgasafnemers volgen de trend

Ook op het vlak van aardgas werd er stevig geswitcht. Maar liefst 22,39% van de gezinnen en bedrijven wisselde van aardgasleverancier. In 2016 lag dit aantal nog net iets hoger, maar het ligt wel hoger dan in 2017. 489.413 aardgasafnemers kozen, ook hier al dan niet niet gedwongen, voor een nieuwe leverancier.

Jouw energiekost drukken?

Ben jij bij de consumenten die nog niet geswitcht is? Dan loont het zeker de moeite om de energietarieven eens te vergelijken. Via Tariefchecker kies je op een makkelijke manier de voordeligste leverancier en wij zorgen voor de administratie. Zo kan je tot honderden euro’s besparen, zonder enige moeite.