Euros geld energiekosten

Buitenlandse bedrijven die op zoek zijn naar een vestigingsplaats in het buitenland houden met allerlei factoren rekening. De energiekost is er daar eentje van. België scoort daar bijzonder slecht, waardoor we heel wat buitenlandse investeringen missen naar beneden tuimelen in de ranglijst.

België mist investeringen door energiekost

In een recente studie van BDO tuimelden we recent 4 plaatsen naar beneden. We stranden op de 17de plaats in de ranglijst van aantrekkelijkste landen om je als bedrijf te vestigen. Al bij al niet slecht als je weet dat de studie 174 naties telt, maar wel een achteruitgang. Die bovendien bijna volledig te wijten is aan de kostprijs van onze energie.

De editie 2018 van de studie focust specifiek op de consumptie van energie en natuurlijke bronnen omdat dat thema almaar belangrijker wordt. België krijgt door deze focus alvast een fikse klap. Volgens de studie gaan we in ons land immers helemaal niet zo goed om met energie. We kopen veel energie in het buitenland en na Denemarken en Duitsland betalen we ook de hoogste taksen op energie. Niet alleen voor consumenten pijnlijk, maar reken ook maar dat de energiekost ook bedrijven afschrikt.

Energiekost te hoog in België

Volgens Hans Wilmots, de CEO van BDO België, is onze energiemarkt onvoldoende vrij, heffen we te zware taksen en verbruiken we met zijn allen ongelofelijk veel energie. Moesten we de CO2-uitstoot en de energiekost kunnen drukken, dan werd België een stuk aantrekkelijker.

De top van het klassement bleef in vergelijking met vorig jaar dezelfde. Singapore, Hongkong, Zwitserland en Nederland zijn de beste leerlingen van de klas. België krijgt alvast een score van 72,8, waarmee we een heel eind onder de 85,1 van kampioen Singapore eindigen.

Druk de energiekost

Zowel bedrijven als particulieren kunnen alvast stevig hun energiefactuur drukken door te vergelijken. Dat kan perfect via de Tariefchecker. Je vergelijkt er alle prijzen van energieleveranciers actief in België en kan zo heel wat euro’s besparen. Vergelijk vandaag nog je energiefactuur op de Tariefchecker en begin alvast te besparen.

Bron: De Tijd