Energieheffing taksen duurder

We hebben er al een aantal keer over geschreven, maar de ‘Turteltaks’ is niet meer. In de plaats pakt de Vlaamse Regering nu uit met een nieuwe energieheffing. Deze heffing zal een gemiddeld gezin slechts 9 euro per jaar kosten. Dit blijkt uit de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.

De opvolger van de ‘Turteltaks’

De Turteltaks die komaf moest maken met de historische schuld van degroenestroomcertificaten en nieuwe groene energie moest financieren, werd immers een tijdje terug afgeschoten door het Grondwettelijk Hof. Deze heffing wordt nu vervangen door een hoger quotum, die 21,5% procent bedraagt. Voor een gemiddeld gezin zou dit uitkomen op 4 euro per jaar.

Daar stopt het echter niet. Er is ook nog een bijkomende heffing van 5 euro per jaar. Mensen die gebruik maken van het sociale tarief – ongeveer 280.000 gezinnen – moeten niet meebetalen.

Aanpassingen voor bedrijven

Ook voor zelfstandigen en kmo’s komen er aanpassingen. Zo zullen deze ondernemers een heffing betalen van 94,50. Een heel stuk minder dan de bedragen die eerder aangerekend werden. Voor bedrijven op middenspanning gaat het om 1.800 euro en op hoogspanning om 10.500 euro.

Geert Bourgeois, de Vlaamse Minister President, geeft aan dat de overheid ook kost wat kost de klimaatdoelstellingen wil halen. Toch gaan er al kritische stemmen op dat dit met de huidige maatregelen, nooit gaat lukken tegen 2030. Tegelijk met de bovenstaande maatregelen kondigde de overheid ook bijkomende investeringen voor kleine windmolens en voor batterijen waarmee groene energie wordt opgeslagen.

Onmiddellijk besparen

Wil je de bijkomende heffing compeseren of zelfs honderden euro’s besparen? Vergelijk vandaag nog je energietarieven met onze Tariefchecker en stap over naar de goedkoopste energieleverancier.