zonnenepalenen energie kosten

Merk je dat je energiefactuur steeds verder de hoogte in gaat, terwijl je niet meer verbruikt dan voordien? Dat klopt! De gemiddelde energieprijs van een Vlaams gezin is in 2017 met 6,8 procent of 68,13 euro gestegen ten opzichte van 2016. Of hoe de energiefactuur steeds duurder wordt. 

 

Vlaanderen voelt de stijging het hardst

 

Het hoeft misschien niet te verbazen, maar de stijging in Vlaanderen was een stuk groter dan in Brussel (+2.8%) en Wallonië (+5,2%). Dit viel af te leiden uit het laatste rapport van de federale energieregulator CREG.

 

Verschillende factoren verklaren de prijsstijging. De energieprijs zelf steeg met 17,08 euro of 7,5%. Het distributienettarief steeg gemiddeld 26,95 euro of 7,2%. Ook de openbare heffingen stegen meer in Vlaanderen, dan in de rest van het land. Dat maakt de energiefactuur dan ook het duurst in Vlaanderen. 

 

Prijzen op energiefactuur swingen de pan uit

 

Vorig jaar steeg de prijs van de elektriciteit met 5.81%. Als we even wat verder in het verleden duiken, merken we dat in de afgelopen 11 jaar, elektriciteit, maar liefst 71,8% duurder is geworden. Ook hier spant Vlaanderen overigens de kroon. Met een stijging van 571,7 euro, steeg de energierekening met 114,7% de afgelopen jaren. Even ter vergelijking, in Brussel steeg de rekening met amper 20% en in Wallonië met 43.5%. Stevige verschillen volgens ons. Het wegvallen van de gratis kWh aan elektriciteit in 2016 en het verschil in distributienettarief spelen daarin een belangrijke rol.

 

In aardgas zijn de verschillen minder groot. Zo werd aardgas de afgelopen 11 jaar maar 7,9% duurder in Vlaanderen. In Wallonië kwam er 28,3% bij en in Brussel 7,2%. Het afgelopen jaar. werd er een stijging opgetekend van 7,2% in Vlaanderen.

 

Besparen in tijden van prijsstijgingen

 

Ondanks het feit dat de energieprijzen stijgen, kun je meer dan waarschijnlijk toch fiks besparen. Hoe? Door de energietarieven van heel wat leveranciers te vergelijken op Tariefchecker. Vervolgens pik je er de goedkoopste uit en laat je de administratie aan Tariefchecker over. Moeilijker is het niet. Sommige van onze klanten besparen honderden euro’s per jaar. Laat de prijzen maar stijgen, jij bespaart!