energie vergelijken advies welke energieleverancier kiezen

“Dimitri, kun jij me helpen mijn energie te vergelijken? Welke energieleverancier moet ik kiezen?”

Deze vraag krijg ik regelmatig van vrienden en ik help dan graag. Hieronder deel ik hoe mijn adviezen er dan doorgaans uitzien.

Een andere vaak voorkomende vraag “Zit ik nog goed bij mijn huidige energieleverancier?” behandel ik in een artikel over hoe de besparing berekenen.

Advies over energie vergelijken: major disclaimer

Deze vergelijking werd gemaakt op 29 mei 2020 voor een koppel – Filip en An – waarvan de kinderen al uit het huis zijn, met dus een kleiner dan gemiddeld verbruik voor zowel gas (15.620 kWh) als elektriciteit (1.040 kWh dag + 1.290 kWh nacht). Ze wonen in Limburg en zijn al sinds 2018 klant bij Essent.

De aanbevelingen, nuances en conclusies zijn 100% afhankelijk van het tijdstip waarop de vergelijking werd gemaakt. Als we vandaag dezelfde simulatie zouden maken zou het resultaat 9 kansen op 10 verschillend zijn van het advies dat hieronder staat. Het gaat dus niet over welke leverancier of welk tarief ik aanbeveel, maar het waarom achter de aanbevelingen en hoe ik energieleveranciers vergelijk.

Hieronder plak ik de mail zoals ik hem naar Filip & An stuurde.

Energieleveranciers vergelijken: mijn advies

*** BEGIN EMAIL ***

Hey Filip,

zoals beloofd, ik heb deze ochtend aan de hand van de laatste afrekening de vergelijking gemaakt. Ik heb goed nieuws, en ik heb slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat je al een tijdje aanzienlijk teveel aan het betalen bent… het goede nieuws is dat we dit onmiddellijk kunnen fixen 🙂

Het resultaat: de besparing

 • je huidige tarief (Essent Vast Groen) kost voor dit verbruik 1.373,44 €/jaar (*)
 • het goedkoopste aanbod (Mega Group variabel) kost 734,24 €/jaar
 • besparing: 639,20 €/jaar

(*) deze simulatie is niet 100% correct want het vergelijkt de huidige tarieven van Essent Vast. Dat zijn niet per se de tarieven die jij momenteel hebt want die werden vastgelegd toen je contract werd verlengd, maar het is wel de beste benadering die ik kan maken.

Hieronder een screenshot van de goedkoopste leveranciers:

energie vergelijken advies welke energieleverancier kiezen
Mijn advies aan vrienden die energie vergelijken.

Goedkoopste energieleverancier: Mega Group

Je zal zien dat Mega er als goedkoopste uitkomt. Moest je Mega niet kennen, het is een Belgische leverancier uit Luik en heeft een heel sterke online focus. Ik hoor doorgaans weinig klachten van hen, ik kan hen dus zeker aanbevelen.

Het tarief ‘Group’ is een variabel tarief dat je enkel via prijsvergelijkers kan bekomen. Ga je rechtstreeks naar de site van Mega dan ga je die niet vinden. Dat tarief heeft dus een heel sterke focus op prijs. De ‘catch’ is wel dat je per domiciliëring moet betalen en de facturen digitaal moet ontvangen. Tot slot is het groene energie.

Vast of variabel energietarief?

Zoals je ongetwijfeld al links en rechts hebt gehoord zorgt de Corona crisis voor lage energieprijzen en dat klopt. Dan komt de vraag: vast of variabel?

Wel, de top-8 tarieven zijn allemaal variabele tarieven. Zoals de naam doet vermoeden gaat een variabel tarief evolueren over tijd. We zijn nu zomer en het is crisis, dus energie is historisch goedkoop. De vraag is, voor hoe lang? Alternatief is een vast tarief te kiezen maar dan zit je al een pak duurder.

Als ik vaste en variabele energieprijzen vergelijken voor de Planterijstraat:

 • Goedkoopste variabel: 734,24€
 • Goedkoopste vast: 956,87€
 • Verschil: ~ 220€/jaar

–> in essentie is de vraag dan: “als de variabele tarieven terug stijgen, hoe groot is de kans dan dat ze zodanig veel stijgen dat ze de winst die we nu boeken, helemaal teniet doen?”

Die kans lijkt mij zeer laag, en zou mij persoonlijk niet verleiden tot het nemen van een vast tarief. Maar die keuze is individueel, die kan ik niet voor jou maken…

Alternatieven naast Mega Group

Wil je Mega Group liever niet, dan is deze maand Luminus Optimal de tweede goedkoopste energieleverancier voor jou (60€ duurder). Eneco Flex is de derde, maar zit op ~ 90€/jaar verschil.

Luminus Optimal heeft geen verplichting tot betaling per domicilie of facturen ontvangen per email (in tegenstelling tot Mega dus). Aangezien je vandaag ook per domicilie betaalt ga ik er gemakshalve vanuit dat dat zo zal blijven. Wil je liever Luminus dan Mega en is per domicilie betalen ok dan krijg je nog 10€ extra korting bij Luminus.

Groene stroom

Mega levert groene stroom maar niet van Belgische bodem. Wil je dat wel is de eerste in lijn die het levert Elegant. Zij zitten op 910€/jaar en zijn dus +/- 180€ duurder.

Welkomstkortingen

Energie vergelijken gaat gepaard met welkomstkortingen, en op het Group-tarief van Mega lopen momenteel heel interessante kortingen: 125€ op elektriciteit en 170€ op gas. Het nadeel is wel dat die na een jaar vervallen, dus over een jaar zullen we opnieuw moeten kijken. Nu je in ons systeem zit doet Tariefchecker dat automatisch voor jou 😉

Belangrijk punt: in principe mag je altijd veranderen van energieleverancier ongeacht de looptijd van je contract, maar de kortingen van Mega zal je enkel krijgen als je een volledig jaar blijft. Ik zou je dus niet aanraden om bvb over 6 maanden al te beginnen rondkijken want dan ga je alle kortingen kwijtraken. Anderzijds, het tarief zit zodanig scherp dat ik mij niet kan inbeelden dat er nog veel winst te maken kan zijn in de toekomst. Wel gaan we dus over een jaar moeten kijken of de tarieven dan nog scherp zijn.

Wil je geen welkomstkortingen dan komen we opnieuw uit bij Mega, maar dan met het tarief ‘Super’. Qua eigenschappen vergelijkbaar met Group, maar kost zit op 879,24€/jaar, 145€ duurder dus.

Conclusie

Al het bovenstaande kan eigenlijk als volgt worden samengevat: stap nu over op Mega Group. De verschillen met de andere aanbiedingen maken het voor mij persoonlijk niet waard om de alternatieven te overwegen. Uiteraard mag je zelf kiezen 🙂

Wat zijn de volgende stappen:

 1. Jij beslist welke leverancier je graag wil. Ik heb de links van de vergelijkingen toegevoegd in de excel als je dat op je gemak wilt bekijken
 2. We regelen een nieuw contract. 2 mogelijkheden
  1. Je doet dat zelf (lijkt mij het meest efficiënt, moeilijk is dat niet)
  2. Ik regel dat voor jou, maar dan moet je me nog wat gegevens bezorgen:
   1. Geboortedatum
   2. Telefoonnummer en emailadres dat ik mag opgeven
   3. IBAN voor de domiciliëring
   4. de rest heb ik al qua info op jouw energiefactuur
 3. Klaar! De nieuwe levering zal dan van start gaan op 01/07/2020, op voorwaarde dat we dit weekend nog het contract regelen

Groetjes aan An, en ik hoor het wel als je nog vragen hebt,

 

Dimitri

*** EINDE EMAIL ***

Afsluitende bemerkingen

Bovenstaand advies bevat veel argumenten voor het goedkoopste tarief. Het stak er dan ook qua kostprijs met kop en schouders bovenuit. Elk moet voor zichzelf uitmaken wat hij bereid is extra te betalen voor bvb een vast tarief, facturen per post of Belgische groene stroom maar zelden zie ik mensen de prijsverschillen accepteren zoals ze hierboven opgelijst staan. De meesten gaan voor de goedkoopste, en dat lijkt me in dit geval ook de logische keuze. Filip heeft dan ook mijn advies gevolgd en op letterlijk 3,5 minuten was zijn contract geregeld.

Maar, nogmaals, deze vergelijking zal andere resultaten bekomen als we ze maken op een ander tijdstip of met andere verbruiken. Ik ben op geen enkele manier bevooroordeeld jegens Mega of welke leverancier dan ook.

Mogelijks interessante links als achtergrond bij het advies:

Klaar om zelf ook aan de slag te gaan en honderden euro’s te besparen op je energieleverancier? Start dan nu jouw vergelijking.