Elektriciteit kost dubbel zo veel

Dat elektriciteit in België peperduur is, dat weten we al langer. Maar dat elektriciteit maar liefst dubbel zo duur is geworden in twee jaar tijd en dat vooral de kleine gebruikers daarbij worden getroffen is toch wel frappant. Vooral omdat grootverbruikers maar 37 procent meer blijken te betalen. De kleine man/vrouw wordt weer maar een in zijn portefeuille geraakt.

 

De cijfers kwamen naar boven in het laatste rapport van de energieregulator VREG. Uiteraard waren de oppositiepartijen er als de kippen bij om dit nieuws onder de aandacht te brengen. De SP.A noemde het compleet onlogisch en vindt dat wie weinig verbruikt, en dus zuinig met energie omspringt, juist minder moet betalen.

 

Forfaitaire kosten zijn de boosdoener

 

De forfaitaire kosten die in onze energierekening zitten blijken de boosdoeners te zijn. Aangezien deze niet op basis van het verbruik worden berekend, wegen deze veel zwaarder door voor kleine gebruikers. De laagste inkomens – die al weinig stroom verbruiken – zijn de dupe.

 

Er volgde onmiddellijk een voorstel van de oppositie om de energietaksen te laten oplopen naarmate het energieverbruik stijgt, het btw-tarief op energie te verlagen tot 6% en een nultarief in te voeren voor een basisverbruik. Wie deze kosten gaat dragen werd niet gespecificeerd.

 

Vlaams Minister van Energie stelde onmiddellijk dat de kosten strikt noodzakelijk zijn. ‘Als er geen taksen meer zouden zijn op een deel van het verbruik, dan moeten alle andere mensen meer taksen betalen op de rest van het verbruik. Daar pas ik voor’, gaf hij aan. Volgens hem klopt het ook niet dat armere mensen sowieso minder verbruiken. Aangezien ze vaak in slecht geïsoleerde huizen wonen, zouden ze soms net meer verbruiken.

 

Gerichte maatregelen

 

Tommelein gaf aan te geloven in gerichte maatregelen. Zo wees hij op het eerste armoedeplan, het optrekken van de sociale premies voor dakisolaties en het overleg met de banken voor het optrekken van goedkope energieleningen. Druppels op een hete plaat?

 

Vergelijk en bespaar

 

Wil je er alvast zeker van zijn dat je geen euro teveel betaald voor je energie? Gebruik dan de Tariefchecker. Deze houdt onmiddellijk rekening met de forfaitaire kosten en zo weet je perfect hoeveel je uiteindelijk zal moeten betalen. Vergelijken loont en is de makkelijkste manier om geld te besparen. 

 

 

Bron: Knack