Zonnekaart dak geschikt voor zonnepanelen

Deze week was het zover, de langverwachte zonnekaart werd door Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gelanceerd. Maar wat is dat nu juist die zonnekaart en wat kan je er mee? We verduidelijken het even!

 

Een volledige inschatting

 

De zonnekaart geef in een oogopslag aan of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Bovendien geeft de kaart ook een eerste schatting mee van de kostprijs van een installatie en de terugverdientijd. Zo kan je weloverwogen een beslissing nemen en krijg je ook gelijk de financiële consequenties. Een aan te moedigen initiatief, dat Vlaanderen een boost moet geven op het vlak van zonne-energie, al vermoeden we dat er dan toch nog extra beleidsmaatregelen moeten volgen om grote zonneprojecten te stimuleren.

 

Kinderziektes

 

Dat de Vlaming duidelijk interesse heeft in zonne-energie bleek alvast de eerste dagen na de lancering, de website ging immers geregeld plat. Hou er ook rekening mee dat als nu veel bezoekers tegelijkertijd de geschiktheid van hun dak controleren er vertragingen kunnen optreden. De zonnekaart, een initiatief van het Vlaams Energieagentschap (VEA) vind je overigens hier.

 

Kritische stemmen beweren alvast dat de kaart helemaal niet accuraat is. Zo zouden gammele schuurtjes, daken die op het noorden gericht zijn en een berghok dat in de schaduw van een grote boom staat, geschikt worden bevonden.

 

Makkelijk te raadplegen

 

De kaart is in elk geval makkelijk in gebruik. Simpelweg je adres ingeven volstaat om onmiddellijk een kleurcode te zien te krijgen. Groen geeft aan dat je dat perfect geschikt is, geel staat voor bruikbaar, terwijl oranje aangeeft dat je dak niet geschikt is. Voor de 2 eerste opties worden de kostprijs en terugverdientijd berekend. De berekeningen gebeuren standaard op het verbruik van een doorsneegezin, maar dit aanpassen is eenvoudig.

 

Meer zonnepanelen cruciaal om Europese doelstellingen te halen

 

Als we de Europese doelstellingen voor duurzame energie willen halen, dan zullen er tegen 2020 gemiddeld 100.000 daken per jaar met zonnepanelen worden uitgerust. Dat is maar liefst 4 keer het huidige aantal dat per jaar wordt geplaatst.

 

Stap alvast over naar groene energie

 

Of je nu wel of geen zonnepanelen hebt, door de keuze van je energieleverancier kan je al actief meewerken aan duurzame energie en/of kosten besparen. Met de Tariefchecker kan je quasi alle leveranciers in België vergelijken en gemakkelijk de voordeligste leverancier er uit pikken. Besparingen tot 400 euro per jaar zijn voor een gemiddeld gezin mogelijk. Wil je bewust kiezen voor een leverancier van groene energie, dan loont het de moeite een blik te werpen op de greenpeace groenscore. Alle info daarover vind je hier.

 

Bronnen: HLN/VEA/GVA/BBL