Slimme meter energie

Deze zomer werd het besluit bekrachtigd om vanaf 2019 te starten met de uitrol van de slimme meters. Maar hoever staan we daar eigenlijk mee? In Brussel loopt momenteel een proefproject en ook in Wallonië gaan ondertussen stemmen op die digitale meters willen invoeren. Wij geven je alvast een stand van zaken in Vlaanderen.

 

Even kort: wat is een slimme meter?

 

We schreven het al eerder, maar een slimme meter is eigenlijk niet meer dan een digitale energiemeter met een elektronische display. Ze meten het energie- en gasverbruik en door de ingebouwde communicatietechnologie kunnen ze informatie verzenden en ontvangen. Hierdoor krijg je meer inzicht in je energieverbruik en hoe je kan besparen.

 

De voordelen nog eens op een rijtje

 

Er zijn beste wel wat voordelen aan de slimme meter verbonden:

 

  • Automatische meteropneming: er hoeft niemande meer langs te komen of je hoeft de meterstand niet meer door te sturen.

  • Geen budgetmeters meer nodig.

  • Door de monitoring ga je je energieverbruik beter kunnen sturen.

  • Makkelijk schakelen tussen één- en tweevoudig tarief.

  • Afsluiten en (her)aansluiten wordt makkelijker en goedkoper

 

Aandachtspunten

 

Zijn er dan helemaal geen minpunten aan die digitale meters? Criticasters komen alvast met de volgende punten op de proppen:

 

  • Voor de meeste gezinnen zijn de besparingen eerder beperkt.

  • De meters zijn gevoeliger aan storingen dan mechanische exemplaren, met een heleboel frustratie tot gevolg.

  • Minder privacy. De energieleverancier krijgt meer info over je.

  • Slimme meters draaien niet terug, waardoor zonnepanelen wel eens minder zouden kunnen opleveren. Dit wordt nog bekeken.

 

Voorziene uitrol

 

In Brussel loopt momenteel een pilootproject met 5.000 slimme meters en de Brusselse regering maakt volop werk van het juridische kader. Brussels minister van Energie Céline Frémault wil de plaatsing van slimme meters vanaf 2018 versnellen, vooral bij de vervanging van oude defecte meters of de plaatsing van nieuwe meters.

 

Ook in Wallonië is de discussie op gang gekomen. Binnen de regering is er echter nog geen beslissing genomen.

 

In Vlaanderen houdt men vast aan 1 januari 2019 als startdatum. Het definitieve decreet is echter nog niet rond, dat zou voor het einde van dit jaar zijn.

 

Wat kost dat?

 

Volgens de VREG zouden de digitale meters een maatschappelijk winstgevend effect hebben van 393 miljoen. Voor de gezinnen brengt het echter ook een kleine kost met zich mee.

 

Een gemiddeld gezin zou ongeveer 1,30 euro per maand meer betalen via een hoger tarief bij de netbeheerder. Deze kost zou echter makkelijk terug gewonnen worden via het slimmer verbruiken van energie.

 

Neem het zekere voor het onzekere

 

Wil je zeker zijn van de goedkoopste energie? Dan is vergelijken met Tariefchecker de enige oplossing. Met onze simulatie vind je in een mum van tijd de goedkoopste energieleverancier en bespaar je sowieso! Besparingen tot honderden euro’s zijn mogelijk, we zien het de digitale meter zo snel nog niet klaarspelen, zonder aan comfort in te boeten.

 

Bron: Luminus