Grijze stroom dag groene energie op

Heb jij al van de ‘Grey Day’ gehoord? Het is in elk geval een topic tegenwoordig. Het is een begrip dat Canvas onlangs lanceerde om de aandacht te vestigen op het belang van hernieuwbare energie.

 

De Grey Day valt verrassend vroeg

 

De ‘Grey Day’ is de dag in het jaar dat onze hernieuwbare energie op is, en we overschakelen op grijze energie. Confronterend is dat deze dag in België dit jaar al op 2 februari viel. Een veeg teken, het is dan ook een feit dat er op het vlak van groene energie nog veel werk aan de winkel is.

 

Momenteel is slechts 8,7% van de energie die we in België verbruiken, onze eigen groene energie. Biomassa, wind en zon zorgen hiervoor. Maar 91,3% komt dus nog steeds van kernreactoren en fossiele brandstoffen. Met de Grey Day wil de televisiezender Canvas de consument alvast een geweten schoppen. Mensen zijn er zich volgens hen niet van bewust hoe snel de hernieuwbare energie al is opgesoupeerd.

 

Aandeel groene energie moet drastisch omhoog

 

Vast staat dat om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen, we het aandeel van hernieuwbare energie drastisch moeten verhogen. Als je weet dat op Europees niveau zo’n 17% van de energie uit hernieuwbare bronnen komt, dan zijn er in België nog reuzenstappen te zetten. Op Europees niveau valt de Grey Day dan ook op 3 maart, toch al een dikke maand later dan bij ons.

 

Wil jij al overschakelen op groene energie?

 

Ben jij je wel bewust van de problematiek en wil je overschakelen op groene energie, dan is dit perfect mogelijk. Je kunt immers niet enkel het goedkoopste tarief selecteren op de website van Tariefchecker, je kunt ook filteren op groene energie. Misschien is dit niet altijd het goedkoopste, maar dan weet je op zijn minst wel waar je voor kiest.