Eerder deze week schreven we al een stukje over de evolutie van de energiefactuur de laatste jaren. De conclusie? We betalen op alle vlakken steeds meer voor onze energie, want de energiekosten stijgen sterk. In dit artikel duiken wat dieper in de evolutie van de groothandelsprijzen in 2017 en onderzoeken we of er een oorzakelijk verband is.

 

In haar nieuwe nota onderzocht de CREG de evolutie van de groothandelsmarkten voor aardgas en energie in België. We zetten de belangrijkste conclusies even voor je op een rijtje.

 

We verbruiken amper meer energie, maar de kost stijgt

 

Als eerste punt stippen we aan dat het verbruik van elektriciteit in vergelijking met bijvoorbeeld 2014 amper afwijkt. In totaal werd er 77 TWh verbruikt. Opvallend is dat het aandeel van nucleaire energie in dit totaal significant is afgenomen met 1,2 TWh ten opzichte van 2016. Het lijkt er dus enigszins op dat we ons al – zei het heel beperkt – aan het voorbereiden zijn op de kernuitstap. De gasconsumptie blijft wel ongeveer gelijk. Het gebruik van koolstof blijft in de lijn met de vorige jaren dalen.

 

Prijsstijging in België meer dan gemiddeld

 

Op de kortetermijnmarkt steeg de elektriciteitsprijs met maar liefst 22% ten opzichte van het jaar voordien. Gemiddeld werd er € 44,7 per MWh betaald. Ook de langetermijnmarkt steeg de prijs, maar dan wel een stuk minder. De year-aheadprijs steeg tot een gemiddelde van € 37,3 per MWh. Met deze cijfers wijkt België enigszins af van het jaarlijkse gemiddelde in de Centraal-West-Europese regio. Hier bedraagt het gemiddelde verschil € 5,9/MWh.

 

Niet enkel de elektriciteitsprijzen waren aan een stijging onderhevig, ook de aardgasprijzen stegen respectievelijk met 25% en 10%.

 

Het gaat hier om voorlopige cijfers, maar we geloven er sterk in de dat de volledige monitoringstudie van het CREG, die de komende maanden wordt uitgewerkt, hier niet spectaculair van gaat afwijken. Logisch dus dat de prijzen van de energie die we effectief betalen aan onze energieleverancier de pan uitswingen.

 

Leg je er niet bij neer

 

Toch hoef je jezelf niet neer te leggen bij deze torenhoge prijzen. Door je energietarieven jaarlijks te vergelijken via Tariefchecker kan je stevig besparen op je elektriciteitsfactuur. Op deze website kun je de tarieven van zowat alle energieleveranciers die actief zijn in België met elkaar vergelijken. Je bespaart als snel tot honderden euro’s per jaar, waardoor je het effect van de stijgende prijzen kan minimaliseren.