Zon schijnt over een veld

Het klinkt logisch en dat is het vaak ook. Hoe meer concurrentie in een markt, hoe beter de markt zijn werk kan doen. Vaak gaat dit gepaard met scherpe prijzen. Jammer genoeg nam het aantal energieleveranciers in 2018 af. Op termijn kan dit tot stijgende prijzen en een ontwrichte marktwerking leiden. Iets om in de gaten te houden dus en zeker geen positief verhaal voor de consument.

Energieleveranciers geven er de brui aan

Vorig jaar besloten zowel Belpower als Energy People ermee te kappen. Dit jaar houdt ook Comfort Energy er mee op, maar de invloed daarvan was vorig jaar al merkbaar. Klanten werden immers al gesommeerd over te stappen. Drie spelers die er het bijltje bij neergooien, dat is veel in een markt waar momenteel amper of geen spelers bijkomen. Als je dan ook nog weet dat ENI door Eneco Belgium werd overgenomen en Lampiris door Total Gas & Power, dan besef je meteen dat de concurrentie fors afneemt. De twee toonaangevende energie leveranciers Engie Electrabel en Power Online (Mega) werden enkel maar groter …

Beweging in de energiemarkt

Dit wil natuurlijk ook zeggen dat de markt werkt en kleinere, niet-rendabele energieleveranciers uit de markt verdwijnen. De problemen met de elektriciteitsbevoorrading deden de groothandelsprijzen pieken, wat een aantal leveranciers in problemen bracht. Toch zien we dat 1 op 5 gezinnen wisselen van leverancier en dat er ondanks alles nog een aantal kleine spelers bijkomen. Dit zorgt alsnog voor beweging in de markt. Gelukkig maar, want de concurrentie dient te spelen om de prijzen binnen de perken te houden.

Duidelijke signalen dat het wegvallen van kleinere spelers de prijzen van elektriciteit en aardgas omhoog zullen stuwen zijn er tot op heden niet.

Bespaar met Tariefchecker

Volgens de officiële cijfers van de VREG konden gezinnen maar liefst € 116 besparen door te kiezen voor de goedkoopste elektriciteitsleverancier. Weet dat je door goed te vergelijken bij Tariefchecker sowieso nog een heel stuk meer kunt besparen. Bovendien is het overstappen een fluitje van een cent. Voor aardgas kon er overigens € 188 bespaard worden. Vergelijk vandaag nog je tarief op Tariefchecker en profiteer optimaal van de marktwerking.