Belgische energiemarkt buitenlandse spelers

Sinds de liberalisering van de energiemarkt is er best wat gewijzigd in België. Waar vroeger Engie-Electrabel een monopolie had, duiken er nu meer en meer nieuwkomers op. Dat zorgt voor concurrentie, maar het is opletten geblazen, want er zitten best wel vreemde vogels tussen met schimmige bedoelingen. We lichten er wat bijzondere projecten uit.

 

Esten in Langerlo

 

Het Estse Granuul Invest, die van plan was de steenkoolcentrale van Langerlo om te bouwen tot een biomassacentrale, zit alvast in de problemen. De Vlaamse regering wil alvast de stekker eruit trekken, met dit project is immers 2 miljard euro subsidie mee gemoeid

 

Granuul Invest kreeg deze centrale in handen nadat de Duitse gigant E.ON er geen brood meer in zag. De Esten zonder enige ervaring in de productie van elektriciteit lijken niet echt geïnteresseerd in het produceren van energie, maar meer in de subsidies.

 

Bulgaren in Vilvoorde

 

De Gascentrale in Vilvoorde kwam recent in handen van het Bulgaarse Energy Market. Gascentrales zijn echter al een hele tijd niet meer rendabel, maar toch ziet Energy Market er wel wat in. Gascentrales worden immers achter de hand gehouden voor het geval dat er enkele kerncentrales stil liggen of er geen hernieuwbare energie beschikbaar is. De eigenaars van zulke centrales krijgen hiervoor een vergoeding. Ook deze Bulgaarse partij lijkt niet de minste interesse te hebben in produceren van energie…

 

Het vrijmaken mag in ons land dan geleid hebben tot het aantrekken van nieuwe spelers, ze gaan soms zo snel als ze komen. Het merendeel van de productie is nog steeds in handen van Electrabel-Engie en EDF-Luminus, maar de versplintering op de markt is enorm. De drempel om de elektriciteitsmarkt in België is immers laag. De tijd dat schaalvoordelen belangrijk waren is voorbij, iedereen kan tegenwoordig met zonnepanelen energie produceren. 

 

De macht zit bij de netwerkbeheerders

 

Elektriciteit produceren is trouwens één ding, maar deze kwijtraken bij overschot is nog een ander, veel belangrijker gegeven. De macht ligt tegenwoordig dan ook in het distributienetwerk. Niet verwonderlijk dat net daar de Chinezen van State Grid interesse in hadden, toen ze een belang wilden nemen in Eandis. De overheid stak daar uiteindelijk trouwens en stokje voor.

 

Het staat in elk geval vast dat netwerkbeheerders tegenwoordig nog een monopolie hebben en we weten allemaal dat monopolisten hun macht al wel eens willen misbruiken…

 

Energie vergelijken loont

 

Gelukkig kan je door het grote aantal nieuwe spelers nu ook je energietarieven vergelijken. Op Tariefchecker vind je een overzicht van zowat alle spelers op de markt. Vergelijken en overstappen loont. Besparingen tot 400 euro per jaar zijn mogelijk. Er zijn betrouwbare partijen genoeg waar je uit kan kiezen! 

 

Bron: De Tijd