Trends kopte deze ochtend nog:

 

De regering staat op het punt een van de slechtste maatregelen ooit te nemen

 

Het gaat over de BTW-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6%. Een voorstel van vice-premier Johan van de Lanotte. Het debat loopt ondertussen al een maand of twee, en zojuist bereikte ons het nieuws dat de kogel door de kerk is: de BTW op energie zal verlaagd worden tot 6% tot eind 2015. Aan de toon van het artikel in Trends te lezen zullen er wel wat mensen furieus zijn, maar wat is er dan precies zo slecht aan de BTW-verlaging op energie?

 

Verhoging van de koopkracht is de ‘holy grail’

 

Onze politieke leiders broeden al een tijdje over relance-maatregelen voor de Belgische economie. Een belangrijke drijfveer voor economische welvaart is het hebben en houden van koopkracht bij de consumenten: hoe meer geld je hebt om uit te geven, hoe meer geld je effectief in de economie pompt. Die kan daardoor extra investeren in mensen en middelen waardoor de koopkracht verder toeneemt. Iedereen blij, een basisprincipe uit de economie waar iedereen het over eens is.

 

De oplossing: Lastenverlaging op energie

 

Omdat energie de laatste 10 jaar fors duurder is geworden (39% voor elektriciteit en 65% voor gas) en iedereen elektriciteit verbruikt, zouden alle consumenten er dus beter bij varen als de energiefactuur zou dalen. Het overschot dat er langs de kant van de energieleveranciers was is door de vrijmaking van de markt weggewerkt. Omdat van de Lanotte beseft dat daar niet veel meer valt te rapen, stelt hij daarom een algemene BTW-verlaging op gas- en elektriciteit voor van 21% naar 6%. Omdat de daling op gas niet iedereen ten goede zou komen (slechts +/- 60% van de Belgische gezinnen hebben gas) en veel teveel zou kosten werd de maatregel al snel beperkt tot een lastenverlaging op elektriciteit alleen.

 

In onze FAQ kan je lezen wat het effect van de BTW-verlaging precies voor jou betekent.

 

Wat betekent de BTW-verlaging concreet voor een gezin?

 

In België hebben we volgens de laatste volkstelling 1,5 miljoen eenpersoonshuishoudens en 3 miljoen meerpersoonshuishoudens. Kort door de bocht gerekend betaalt een huishouden volgens de goedkoopste elektriciteitstarieven op tariefchecker in België gemiddeld 660 euro per jaar, gaande van 400 tot 1500 euro en meer. Dat is gerekend met de scherpste aanbieding!

 

Een BTW-verlaging op 660 euro van 21% naar 6% bedraagt 82 euro per jaar per huishouden, of een kleine 7 euro per maand. In de pers las ik overigens dat de verlaging ‘slechts’ 56 miljoen euro zou kosten aan de federale overheid. Mijn regeltje van drie komt echter uit op 370 miljoen euro. De 56 miljoen euro zou het resultaat zijn van de analyse na terugverdieneffecten, maar het zou niet de eerste keer zijn dat een business case anders uitdraait dan gepland.

 

Nog los van de discussie over het prijskaartje botste het voorstel op veel weerstand, met name van CD&V.

 

Lastenverlaging van arbeid naar consumptie?

 

“Contra-intuïtief” klonk het bij Koen Geens want de aanbeveling van het planbureau is een lastenverschuiving van arbeid naar consumptie. Zo luiden trouwens ook de aanbevelingen van de OESO, het IMF en de Europese Commissie. Geens heeft het dan niet over energie in het bijzonder, maar over lastenverschuivingen in het algemeen: minder op arbeid, meer op consumptie en vervuiling. Hoewel hij oorspronkelijk een tegenstander was heeft zijn partij nu toch aangegeven open te staan het voorstel te volgen als onderdeel van een ruimer compromis.

 

“Goedkopere energie betekent verhoging van het verbruik”

 

Bij Bond Beter Leefmilieu klinkt het wel resoluut tegen belastingverlaging op energieverbruik: door de lagere kosten zullen consumenten meer verbruiken, wat indruist tegen alle maatregelen die genomen worden om energieverbruik te reduceren. En dan hebben we het nog niet over de doelstellingen van CO2-uitstoot reductie gehad, waar ons land bij de slechtste leerlingen van de klas behoort. Werden eventuele boetes daarvan in rekening genomen bij de berekening van de kostprijs?

 

“Geen luxe-belasting op energie!”

 

De socialistische partij, gesterkt door de PVDA, noemt het voorstel sociaal: energie is een basisrecht, en daar moet je dus geen ‘luxe-belastingen zoals voor kaviaar’ op heffen. Tegenstanders van het voorstel noemen het net asociaal omdat vooral de grote verbruikers de grootste besparing zullen realiseren, en dat zijn over het algemeen de gezinnen die minder van hun energiefactuur wakker hoeven te liggen.

 

Conclusie

 

De analyse van Daan Killemans – hoofdredacteur ad interim bij Trends en auteur van de titel waarmee ik opende – klinkt bijzonder cynisch en misnoegd in zijn analyse. Hij doet het hele voorstel van Van de Lanotte en collega’s af als “fiscale snoepjes kort voor de verkiezingen” en besluit dat “via het mechanisme van automatische indexering een lagere btw vooral een cadeau is voor de vermogenden.” Op dit ogenblik zit de federale regering samen met de deelstaatregeringen om het akkoord voor te leggen. Vlaams Minister President Kris Peeters liet alvast deze ochtend weten dat hij uitkeek naar het gesprek met Eerste Minister Di Rupo. De BTW-verlaging komt er dus in principe.

 

Laat ons met z’n allen hopen dat omwille van de BTW-verlaging de energieconsumptie niet stijgt, de koopkracht wel stijgt en dat de terugverdieneffecten dusdanig zijn dat de kostprijs geen 370 miljoen euro per jaar is zoals mijn korte berekening suggereert.

 

Tariefchecker zal alvast klaarstaan met de verlaagde BTW-tarieven wanneer ze ingevoerd zullen worden!

Geen zin om te wachten? Doe de check nu!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *