Zon en groene natuur

De Belgische overheid lanceerde eerder deze week een online volksbevraging over het Belgische klimaatplan. Deze bevraging over het klimaatplan die loopt tot 15 juli telt 15 vragen en geeft je de mogelijkheid om je input te geven op het vlak van energie en kan meegenomen worden in de toekomstige overwegingen betreffende het Belgische klimaatplan.

Wat denk jij over het Belgische klimaatplan?

Deze bevraging, gelanceerd door het kabinet van Federaal Minister van energie Marie-Christine Marghem peilt naar de de mening van de burgers over het Nationaal Energie- en klimaatplan (NEKP). Deze bevraging richt zich direct tot de burger omdat de overheid te weten wil komen wat jij bereid bent te doen om de omslag naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem te maken. Een omslag die nodig is om in de toekomst aan de Europese klimaatdoelstellingen te voldoen.

Een finaal Belgisch klimaatplan

Deze bevraging komt er omdat Europa aan alle lidstaten gevraagd heeft de bevolking te consulteren over de klimaatplannen. Op basis van de antwoorden kunnen de verschillende overheden vervolgens hun plannen bijsturen om deze vervolgens tegen het einde van dit jaar in een finaal plan te gieten.

Vier ministers, één klimaatplan

Verschillende belangengroepen hebben al aangegeven het jammer te vinden dat de bevraging zo laat gehouden wordt. De bevraging loopt immers gelijk met de regeringsvorming en bovendien moeten de 4 ministers die bevoegd zijn voor het klimaat ook nog overeenstemming vinden. De tijd is dus zeer kort om belangrijke beslissingen te nemen. Gevreesd wordt dat België de opgelegde doelstellingen niet zal halen.

Vijf kernthema’s van de bevraging

Het plan draait om vijf kernthema’s:

 • De vermindering van de CO2-uitstoot
  Het sluiten van de kerncentrales is hierin een belangrijke pijler.
 • De ontwikkeling van hernieuwbare energie
  Onder andere het ontwikkelingen van nieuwe windmolenparken is daarin cruciaal.
 • Bevoorradingszekerheid
  Het sluiten van de kerncentrales, mag de energiebevoorrading niet in gevaar brengen.
 • Energie-efficiëntie
  Hier kan de opslag van energie in batterijen een oplossing bieden.
 • Innovatie
  In welke innovatieve technologieën dient er geïnvesteerd te worden is daarbij een belangrijke vraag.

Jouw mening over het Belgische klimaatplan?

Wij zijn alvast benieuwd naar jouw mening over het Belgische klimaatplan en willen weten welke maatregelen jij ziet zitten of zou invoeren. Laat het ons gerust weten, we kijken er naar uit.