Minder taksen op elektriciteit, klinkt dat niet als muziek in de oren. Het zou zo best kunnen, want een groene tax shift zit eraan te komen. Het addertje? Je gaat meer taksen betalen op aardgas en stookolie. Het was misschien al te mooi om helemaal waar te zijn…

 

Minder belasten op elektriciteit en meer op fossiele brandstoffen, dat is de insteek. Deze aanpak hebben de verschillende Ministers van Energie in België afgesproken. Binnenkort zou je dit moeten merken op je energiefactuur.

 

Momenteel de omgekeerde wereld

 

Als je nu eens grondig naar je factuur kijkt – wat je sowieso geregeld moet doen om te vergelijken – zie je het omgedraaide. Een elektriciteitsfactuur waar heel wat taksen op geheven worden, terwijl de andere factuur een stuk simpeler is. Je elektriciteitsfactuur wordt vaak tot de helft duurder door alle taksen die erop geheven worden. Bij stookolie en gas gaat het gemiddeld maar om een kwart.

 

Een onlogische belastingen

 

Als je het even ecologisch bekijkt is die veel zwaardere heffing op elektriciteit niet logisch. In principe zou de vervuiler meer moeten betalen en dan scoren fossiele brandstoffen een stuk slechter. Stookolie is veruit het meest belastend voor het milieu als je de CO2-uitstoot bekijkt. Aardgas komt daar trouwens niet zo heel ver achter. In België is elektriciteit een mix van verschillende energiebronnen, waarbij kernenergie nog steeds de belangrijkste is. Hier komt geen CO2-uitstoot aan te passen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog verschillende energiebronnen zoals wind, water en zon.

 

Ministers organiseren omslag

 

Dat de belasting op elektriciteit omlaag moet en deze op stookolie en aardgas omhoog daar zijn de ministers van Energie het alvast over eens. Vlaams minister Bart Tommelein, federaal minister Marie-Christine Marghem en Waals minister Jean-Luc Crucke zitten op één lijn. Concreet zijn ze er nog niet uit, maar de plannen liggen alvast op tafel.

 

Het uiteindelijke overkoepelende doel is natuurlijk een omslag richting groene energie, maar ook dat je huis met elektriciteit verwarmen een alternatief wordt. Momenteel zijn we nog lang niet zo ver: slechts 8% van de mensen verwarmt met stroom, terwijl 69% met aardgas verwarmt. Er is dus nog werk aan de winkel.

 

Kies voor de goedkoopste groene energie

 

Gewonnen voor het groene gedachtengoed, maar wil je toch niet meer betalen? Vergelijk vandaag nog je energieleverancier via Tariefchecker. Zo kan je fiks besparen en/of doelbewust voor een groene energieleverancier kiezen. Met enkele klikken zie je gelijk hoeveel je bespaart en of je energieleverancier met groene energie werkt of niet!