Geld besparen

De maandelijkse of jaarlijkse energiefactuur blijft voor veel gezinnen een zware financiële last. Test Aankoop berekende onlangs hoe je kan besparen zonder te switchen van leverancier. Al blijft vergelijken en switchen vaak wel een verstandige optie.

België bij de duurste landen op het vlak van energie

‘België en Duitsland zijn de twee duurste landen in Europa als het om elektriciteit gaat. Zo moest in 2018 een gemiddeld gezin in België met een jaarverbruik van 3.500 kWh een bedrag van € 909 neertellen voor de jaarlijkse energiefactuur. Om een vergelijking te geven, in Nederland betaalde een gezin gemiddeld € 669, in Frankrijk zelfs nog lager: € 618. Voor gas wordt dan weer iets minder betaald dan het Europese gemiddelde. Niettemin is ook die prijs in een jaar tijd met 24% gestegen’, aldus Test Aankoop.

CREG scan

‘Besparen op je stroom- en gasfactuur is niet gemakkelijk meer’, geeft Test Aankoop aan. ‘Toch  is het mogelijk. Zeker wanneer je energiecontract bijna afloopt. Uit onze berekeningen blijkt dat een gezin met een gemiddeld verbruik tot € 500 kan besparen.’ Om na te gaan of je energiecontract nog goed zit, kan je de onafhankelijke ‘CREG Scan’ uitvoeren op de website van de Overheidscommissie. Ook via Tariefchecker.be kan je energieleveranciers vergelijken en zoek gaan naar de goedkoopste tarieven. Bovendien maken we overstappen makkelijk en regelen we alles voor je. Zo bespaar je niet enkel geld, maar hoef je er ook amper wat voor te doen.

Overstappen of niet?

Zie je ertegen op om van leverancier te veranderen? Dan ben je niet de enige. Uit het recente onderzoek van Test Aankoop blijkt dat 30% van de 4.200 ondervraagde gezinnen al minstens 5 jaar klant is bij dezelfde leverancier. Toch lijkt veranderen meer dan dat het is. Het veranderen brengt geen administratieve rompslomp mee, je nieuwe leverancier of een derde partij zoals Tariefchecker regelt alles. Daarom adviseert Test Aankoop om minstens 1 keer per jaar je tarief te checken.

Vast of variabel?

Contracten met een vaste prijs garanderen dat de elektriciteitsprijs per kWh gelijk blijft gedurende de looptijd van het contract: je bent dus veilig bij prijsstijgingen, maar zal niet profiteren van eventuele prijsdalingen. Contracten met een variabele prijs volgen wel deze evolutie van de elektriciteitsmarkt. De andere elementen waaruit een energiefactuur opgebouwd is (administratiekosten, distributiekosten etc.) kunnen wel wijzigen en zijn verschillend zijn per energieleverancier.

Volgens de CREG kan je het beste kiezen voor een variabel contract in de huidige dure energie­tijden Zo luidt ook het advies van Test Aankoop: ‘Op een moment van hoge energieprijzen, zoals nu, opteer je beter voor een variabel contract. Wanneer de prijzen normaliseren, kun je altijd overschakelen naar een vast tarief.’ Mits een opzeg­termijn van 4 weken kan je altijd van product of leverancier veranderen zonder kosten.