Voor het eerst in jaren tijd is de berg aan groenestroomcertificaten gedaald. Dit blijkt uit een jaarlijks rapport van de VREG. De Vlaamse Regering krijgt hiervoor de lof toegezwaaid van het VREG, want die hebben het probleem effectief aangepakt. Toch is het niet al goud wat blinkt, want er duikt een ander probleem op: de groei van het aantal warmtekrachtcertificaten.

 

Wat zijn groenestroomcertificaten?

 

Groenestroomcertificaten zijn eigenlijk niet meer dan een bewijs dat er energie is geproduceerd uit een hernieuwbare bron. Zonnepanelen zijn daar een voor de hand liggend voorbeeld van. De Vlaming is/was er alvast alvast fan van.

 

Wettelijk zijn de energieleveranciers verplicht om een quotum aan certificaten op te kopen, om zo de omslag naar hernieuwbare energie te maken. Alleen: al jaren is er een overschot aan certificaten en kopen de leveranciers lang niet alles op. Twee maatregelen hebben er echter voor gezorgd dat dit overschot nu voor het eerste gedaald is van 10,3 naar 7,7 miljoen:

 

  • De Vlaamse Regering heeft het quotum verhoogd en zo de energieleveranciers gedwongen meer certificaten op te kopen
  • En de – overigens net afgeschafte – Turteltaks is ingezet om de schuldenberg weg te werken. Met dit geld is voor 165 miljoen euro aan overtollige certificaten uit de markt gehaald.

 

Een ander probleem duikt op

 

Een mooie realisatie, maar een nieuw probleem duikt reeds op: een overschot aan warmtekrachtcertificaten. Deze worden uitgereikt aan wie energie opwekt door warmtekrachtkoppeling. Ruim 16 miljoen euro aan overschot is daar reeds geboekt en deze certificaten zijn voornamelijk in handen van bedrijven. Deze opkopen is bovendien niet zo evident, want dit zou door Europa weleens als verdoken staatssteun beschouwd kunnen worden. Maatregelen dringen zich hier dus op.

 

Vlaamse Regering steekt pluimen op de hoed

 

Vlaams energieminister Bart Tommelein was er als de kippen bij om de pluimen op de hoed te steken. Hij pleit ervoor om de quota te blijven verhogen en zo het overschot nog verder weg te werken. Hij wil dit veel strikter opvolgen om zo te garanderen dat het in de toekomst niet meer uit de hand loopt. Ook voor de warmtekrachtcertificaten wil hij dezelfde aanpak gaan toepassen.

 

Bron: Deredactie.be