SLuiting kernreactor Tihange

In België zijn we wereldrecordhouder. Alleen is dat volgens Jean-Marc Nollet – fractieleider van Ecolo-Groen in het federale parlement –  geen record om trots op te zijn. We voeren de rangschikking aan als het op onverwachte sluitingen van nucleaire centrales gaat. Een triest record.

 

Zo zou volgens de krant ‘Le Soir’ de sluiting van kernreactor 3 in Doel te wijten zijn aan het gebrek aan onderhoud. De krant baseert zich hiervoor op een rapport van the Federal Agency for Nuclear Control (FANC). Dit gebrek aan onderhoud doet Nollet de veiligheid van onze kerninstallaties in vraag stellen en hij maakt zich dan ook sterk dat we zo spoedig mogelijk uit kernenergie dienen te stappen.

 

Met een straatlengte voorsprong

 

Terwijl de onverwachte sluitingen wereldwijd onder de 4% blijven, zitten we in België op 25% onverwachte sluitingen. Daarmee zijn we trieste wereldleider, met een straatlengte voorsprong op Iran (13,5%). De fractieleider noemt de verantwoordelijkheid van Engie Electrabel verpletterend.

 

De FANC bevestigde formeel dat een gebrek aan onderhoud door Engie Electrabel aan de basis van de sluiting ligt. Electrabel maakt zich sterk dat de problemen tegen midden april opgelost zullen zijn, maar de FANC weigert dit te bevestigen. Verdere controles bepalen of de reactor weer in gebruik genomen kan worden.

 

Zo snel mogelijk een uitstap

 

Hoewel kernenergie een stabiele en bedrijfszekere technologie is, is dit in ons land allesbehalve het geval. Geregeld laten één of meerdere van onze 7 reactors het afweten en dat is ongezien. De groene fractieleider pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk deze kerninstallaties te sluiten. Het verlengen van het gebruik van energie, waar N-VA een voorstander van is, stuit dan ook op onbegrip. “De risico’s zijn enorm. Incidenten en blackouts zullen meer en meer voorkomen, want onze installaties zijn hopeloos verouderd.” Nollet pleit dan ook voor een snelle uitstap en wijst erop dat dit volgens recente studies perfect mogelijk is. Over het kostenplaatje wordt wel gezwegen. Terwijl er meer en meer stemmen opgaan dat de consument de rekening gaat betalen voor deze uitstap.

 

Geld besparen

 

Wil u al anticiperen op een mogelijke kernuitstap en de daaraan gekoppelde prijsstijging? Vergelijk dan vandaag nog de prijzen van alle energieleveranciers via Tariefchecker. Zo kiest u de voordeligste oplossing en kan u tot honderden euro’s besparen.