Energiefactuur

Recent ging de bekende onderneming PwC aan de slag met de elektriciteitstarieven van België en de buurlanden. Daaruit blijkt dat we een stuk meer betalen voor elektriciteit dan in onze buurlanden. Voor aardgas betalen we dan weer relatief weinig. 

Belgen betalen veel voor elektriciteit 

De energieregulatoren in ons land vroegen consultancybedrijf PwC de prijzen van de Belgische energieleveranciers te vergelijken met deze in de buurlanden? Daaruit blijkt dat Belgische gezinnen aardig wat moeten betalen voor hun elektriciteit. Voor België kwam het te betalen bedrag neer op om en bij de € 236,49 euro per MWh voor een gemiddeld gezin. Doet dit maal 3,5 om tot de gemiddelde jaarprijs te komen. In Duitsland lang de gemiddelde kostprijs in januari 2020 op € 300, terwijl in Nederland de prijs maar de helft was. Zowel in Frankrijk als in het Verenigd Koninkrijk schurken de kosten tegen de 200 euro aan. 

Taksen en heffingen drijven de energiefactuur op

We kunnen dus stellen dat de prijzen qua elektriciteit niet zo ver uit elkaar liggen. Het grote verschil zit dan ook in de ‘andere’ kosten die er in ons landje bijkomen. Denk maar aan de openbaredienstverplichtingen, toeslagen en heffingen die op de energiefactuur verrekend worden. Ook per gewest zitten daar nog eens significante verschillen op. Zo is het Brussels Hoofdstedelijke Gewest het goedkoopst, terwijl je in Wallonië het meeste betaalt. 

Ook bedrijven betalen veel voor hun elektriciteit 

Vergelijken we de prijzen voor kmo’s met de buurlanden, dan lopen de cijfers parallel. Bedrijven die aangesloten zijn op het middenspanningsnet zijn net iets beter af dan in de buurlanden. Belgische bedrijven aangesloten op het hoogspanningsnet betalen dan weer meer dan in de omringende landen. Enkel in het Verenigd Koninkrijk is de energiefactuur hoger. 

Aardgasfactuur lager dan in buurlanden

Kijken we naar de prijzen van aardgas, dan is België wel competitief. We betalen hier immers minder voor dan in de ons omringende landen. Voor een gemiddeld gezin bedraagt de prijs in ons land zo’n  45,39 euro per MWh, wat je maal  23,26 moet doen om tot het bedrag per jaar te komen. De reden dat ons land op het vlak van aardgas competitief is, is te danken aan het feit dat er relatief weinig toeslagen op worden berekend. Die toeslagen zijn er wel in andere landen en dat maakt aardgas daar een stuk duurder. 

Besparen op jouw energiefactuur 

Wil je er zeker van zijn dat je geen eurocent teveel betaald voor je energie? Doe de vergelijking op Tariefchecker en kies voor de goedkoopste energieleverancier. Momenteel zijn de prijzen historisch laag, dus overstappen loont.